10750256_839894422720433_8706110842850008959_o

С какво ще запомним изминалата година?

 

Със сигурност с множество положителни промени, както от света, така и от България.

Да – приятно е да се отбележи, че страната ни този път не изостава много от света и съвсем със сигурност може да се заключи, че е разбит митът за невежеството на българина –

 

българинът определено вече не се страхува от канабиса!

 

Страшилището марихуана остава в историята и обществото ни е готово за медицинската употреба на растението и неговите деривати.

Разумът и човещината победиха в повечето американски щати,  DEA спира преследването на канабиса на федерално ниво и краят на половинвековната безумна забрана очевидно наближава. Още повече, че опитът на щатите и държавите с напълно либерализано отношение към марихуаната дори и за рекреационни цели, потвърждава несъстоятелността на опасенията от масови наркомании и свръхупотреба. Да – различните модели, които се прилагат, в някои случаи се нуждаят от доработки, но фактите показват, че резултатът от опита на тези страни е положителен.

В Европа без регулация останаха само неколцина страни от бившия източен блок

 

На стария континент ще запомим изминалата година с неуспешната общоевропейска гражданска инициатива, от която обаче можем да си направим редица изводи. Слабата активност на гласуването в държавите-членки, където канабисът е урегулиран, очевидно говори за липсата на напрежение в обществата им по този въпрос и съответно за слаба заинтеросованост от решаването на проблема на общоевропейско ниво. Високата активност в държавите, където обществата силно се нуждаят от решение на проблема пък говори за осъзнаване нередността на настоящето състояние на нормативната база и нужда от осъвременяване на медицинското обслужване. Дори в Сърбия, която не е член на Евросъюза, се провежда обществена дискусия с участието на Министър на здравеопазването и с консултации от експерти от световна величина, като сред поканените са самият Рик Симпсън и проф. Лумир Хануш.

 

Къде сме ние?

 

С радост може да се отбележи, че този път България не е сред най-изоставащите. Втори резултат в Европа говори за силен интерес на обществото ни към медицинската марихуана. Със съжаление обаче се забелязва слабо познаване от българина на общоевропейските практики и криво разбиране на Закона за защита на личните данни – много хора не посмяха да гласуват заради страха, че трябва да се легитимират пред евроинституцията с уникалния си ЕГН. И въпреки неуспеха на евроинициативата отминалата 2014 има с какво да се запомни в България. Годината започна със станалото вече историческо предаване с тримата лекари и пациента с множествена склероза – Марин Калчев от Ловеч.

 

Фокусът на обществената дискусия се насочи към острата необходимост от регулация

 

Със сигурност в историята остава и първата оправдателна присъда за пациент, дръзнал да изпревари тромавия ни административен апарат и да отглежда канабис за облегчаване на собствените си страдания. Ловешкият районен съд напълно оправда г-н Калчев на първа инстанция, с обяснението, че Марин не е вредил никому и е спасявал най-ценното за себе си – своето здраве. Вторинституционалната отмяна на присъденото „невинен”, нямам как да отмени факта на пробив на разума дори в българското правоприлагане.

 

 

Невинен за отглеждането на канабис,

 

отсъди съдия Галя Маринова и създаде прецедент в българската съдебна практика.
Ще запомним и експертизата, допринесла за оправдателната присъда на пациента, която е подписана от трима уважавани доценти-невролози. Нелепата ситуация, в която държавата съди гражданите си за това, че се лекуват за да бъдат пълноценни членове на тази същата държава и общество, породи силен обществен резонанс, което пък доведе и до свикване на

 

първото извънредно заседание на НСНВ в историята на България.

 

Националният съвет по наркотичните вещества – органът, който определя политиките на страната по отношение на канабиса, беше свикан извънредно по време на служебния кабинет и заседанието беше посветено изцяло на конопа, като дори бяха поканени и представители от заинтересованите организации в страната. Твърде рано е да се говори за какъвто и да било резултат, но едно вече е напълно ясно – държавата протяга ръка за диалог и намиране на адекватен изход от нелепата ситуация. Много силно влияние върху цялостната ситуация в страната и началото на диалога с държавната администрация оказват

 

Пациентските организации които твърдо застанаха на страната на медицинската марихуана

 

Националната пациентска организация”, гражданското сдружение на засегнатите от множествена склероза „МС общество – България” и Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ) изискаха от държавните чиновници да актуализират познанията си за медицинското приложение на канабиса и да предприемат необходимите действия за адекватно регулиране на растението като медицински продукт.

 

Какво предстои?

 

Много се надяваме, че доктор Москов, който демонстрира желание и хъс за реформи (за разлика от предишния ни редовен здравен министър – г-жа Андреева) ще обърне вниманието си върху хилядите болни пациенти, които благодарение на остарелите митове и страхове са лишени от съвременно, ефективно, достъпно и признато в цивилизования свят лекарствено средство – медицинската марихуана.