„Невинен” е решението на съда в Ловеч по нашумялото дело на Марин Калчев за отглеждане на медицинска марихуана като лек за болестта си

 

Дело Марин Калчев от Ловеч!Защитата водеше самият адвокат Калин Ангелов. Същият Калин Ангелов от „Промена”, който спечели прословутото Гъбено дело след осемгодишна упорита борба с правосъдната ни система.

 

На съдебното заседание, местата в залата бяха заети от представители на неправителствени организации (НПО), обединени около идеята за реабилитация на канабиса.  Сред тях присъстваше почетният председател на най-старото и най-голямо движение „Промена” – д-р Юлиян Караджов, единственият в България специалист по психоактивни вещества, доктор по биохимия на мозъка и автор на книгите „Наркотиците – почти всичко за тях” и „Канабис – наука и политика”, които се използват в обучителните програми дори в академията на МВР. В залата имаше пациенти от сдружение „Рестарт – пациенти и експерти за медицинския коноп”, водени от техния председател Васил Харалампиев, човекът дръзнал да предизвика лично министър-председателя на републиката на дебат за ползите от растението и рационалния подход към неговата регулация. Имаше представители от информационния портал konop.bg, който години наред информира българското общество за канабиса и истините, и заблудите свързани с него. Заседанието се отразяваше и от екип на Българската национална телевизия.

 

Историята

 

Миналата година срещу Марин Калчев се повдига обвинение в Ловешкия районен съд за отглеждане на марихуана. Истината е, че Калчев страда от мултиплена (или множествена) склероза – хронично заболяване на нервната система с пристъпно-ремитентен ход и отглежда канабиса, за да надвива болестта. Както е известно, третирането с медицинска марихуана, положително повлиява в над 60% от случаите с МС и Марин е сред тях. Той взима решение да отглежда растенията, за да се бори за своето здраве и правото на нормален живот и влиза в противоречие с остарялото ни и неактуализирано законодателство.

 

Медицинска марихуана отдавна се използва в такива държави, към здравната система, на които е трудно да се намери упрек или забележка: Германия, Швейцария, Канада и Израел са само малка част от страните, където канабис се предписва за над 200 (!) болести по МКБ-10.

 

Следва знаковото дело, предизвикало толкова голям обществен интерес.

 

Защитата, в лицето на адвокат Калин Ангелов, от самото начало на делото заяви, че смята да пледира невинен, позовавайки се на чл.13 от НК, който гласи:

„Чл. 13. (1) Не е общественоопасно деянието, което е извършено от някого при крайна необходимост – за да спаси държавни или обществени интереси, както и свои или на другиго лични или имотни блага от непосредствена опасност, която деецът не е могъл да избегне по друг начин, ако причинените от деянието вреди са по-малко значителни от предотвратените.”

 

Иначе казано: Марин Калчев не е навредил никому с противозаконната си постъпка и го е направил, за да спаси най-скъпото, което има – здравето си и най-вече, че е меко казано странно, обществото (в лицето на държавата) да наказва някого заради това, че той прави всичко възможно да бъде отново пълноценно полезен на същото това общество. Нелепата ситуация, по молба на защитата, бе призована да бъде разрешена от тройна съдебно-медицинска експертиза, назначена от главния невролог на страната член-коресподент на БАН проф. д-р Иван Миланов, д.м.н.

 

Експертите-невролози: доц. д-р Иво Райчев, доц. д-р Димитър Георгиев и доц. д-р Ирена Велчева, трябваше да отговорят на въпросите:

 

1.      Страда ли подсъдимият Марин Калчев от множествена склероза?

2.      Съществуват ли методи за лечение на симптоматиката на това заболяване чрез употреба на коноп (марихуана)?

3.      Употребата на марихуана повлияла ли е на здравословното състояние на Марин Калчев?

 

Огромна чест за българската медицина са отговорите на тримата доценти!

 

Тримата български доценти сложиха подписите си под експертизата, че канабисът има приложение не само при пациенти с МС, а и при такива заболявания като глаукома, епилепсия (вкл. в детска възраст), миокарден инфаркт, автоимунни, невродегенеративни, ракови, психични заболявания, болка и др.

 

В експертизата изрично е казано: „Такава алтернативна терапия не се обсъжда в последния български консенсус за диагностика и лечение на множествена склероза, приет на 5.10.2013 г. В дух на самокритичност може да се каже, че по този начин изоставаме от световната тенденция за изучаване на възможното прилагане на лечебната марихуана като алтернативно симптоматично лечение при пациенти с множество заболявания, вкл. МС. Научни изследвания в тази посока се извършват в редица страни по целия свят, вкл. в държави, членки на Европейския съюз”.

 

Медиците също така цитират монографията на проф. Миланов, където се казва, че канабиноидите имат обещаващ невропротективен и имуномодулиращ потенциал. Те припомнят, че ендоканабиноидната система е открита и описана от българския евреин проф. Рафаел Мешулам, а лечение с марихуана се практикува в такива страни като Чехия, Италия и Великобритания.

 

В Германия е позволено болните да отглеждат канабис в домашни условия

 

след подаване на молба и получаване на съответното разрешително от Федералния институт за лекарства и медицински продукти, се казва в експертизата.

 

Чест прави и на съдия Галя Маринова, която от името на България и народа ни, отсъди невинен за пациент дръзнал да се лекува с канабис.

 

Чест прави на българската съдебна система декларацията за готовност да бъде европейска и да възприема актуалните постижения на медицината и науката. Редови съдия се оказа по-гъвкав и с по-европейско мислене от Министерство на правосъдието, което предложи недодялан кошмар вместо нов Наказателен кодекс и от Министерство на здравеопазването, от което тепърва очакваме да взимат отношение по казуса, да поемат предизвикателството и да изработят подходящо урегулиране на медицинския канабис в съответствие със световните тенденции, европейските добри практики и не без участието на НПО.

 

Чест прави и на будните активни българи, които от години се борят, застанали зад каузата на конопа и медицинското му приложение, че са проявили рядко срещаната в днешно време сплотеност и са застанали единни зад Марин Калчев и хилядите пациенти в България, нуждаещи се от подходящи закони и здравеопазване.

 

Какво следва?

 

След като имаме вече прецедент, пречупил матрицата на страха и на пропагандната дезинформация, е редно да се замислим за бъдещето – какви са изводите и какво следва, при положение, че българският съд призна марихуаната за лечебна?

 

Очевидно е, че предстои много работа по изготвяне на подходящ и съобразен с българските условия закон.

 

Очевидно е и, че ще се наложи да се изгради съвместен работен екип между Министерство на здравеопазването, Министерство на правосъдието, неправителствените и другите заинтересовани организации, който да изработи актуален и работещ закон за регулация на канабиса, обособен отделно от другите „наркотични вещества”, съобразен с добрите световни практики и отговарящ на актуалните изисквания и специфики на съвременното българското общество.

 

Предстои много работа, но най-главното е, че матрицата на страха и отрицанието вече официално е счупена!