Конгрес в САЩ за медицинска марихуанаКонгресът на САЩ, с 219 гласа „ЗА” срещу 189 „против” постанови спиране на безсмисленото и скъпо преследване на канабиса.

 

 

От днес върховният законодателен орган на страната забранява на щатското управление за борба с наркотиците (прословутата DEA) да се намесва в работата и разпространението на медицинската марихуана.  

 

Редакцията на H.R. 4660 от Закона за търговията, съдебната система, науката и свързаните агенции, предложена от Хинчи и Рорабахер (R-CA), забранява на Министерството на правосъдието, включително и на DEA, да изпълняват собствени закони за медицинската марихуана. От 2003 г. насам, тази промяна е предлагана вече седем пъти. Това е първият случай, в който Конгресът решава да попречи на войната, водена от федералното правителство, срещу пациентите и дистрибуторите на медицински канабис. Рекорден брой републиканци гласуваха „за“ промяната – 49.

 

Конгресът официално се изтегля от войната срещу потребителите и разпространителите на медицинска марихуана” –  

 

заяви Дан Рифъл, директор по въпросите свързани с федералната политика към Marijuana Policy Project (MPP), който лобира за тази мярка още от представянето ѝ през 2003 г.
Парите на федералния данъкоплатец вече няма да се дават за арестуването на сериозно болни пациенти, които ползват медицински канабис и на тези, които ги снабдяват.

 

„Това е едно историческо гласуване, както и още един знак за това, че нашето федерално правителство променя политиката си спрямо марихуаната към по-разумна”
“Мярката беше одобрена, защото получи по-голяма подкрепа от страна на републиканците от всякога. Освежаващо е да се наблюдава как консерваторите се придържат към консервативните си позиции щом се отнася до канабиса. Постепенно все повече републиканци признават, че забраната на това растение е един провалил се проект на „Голямото правителство“, който престъпва щатските права”, допълва Рифъл.

 

„Дните на марихуаната като забранено растение са преброени!

 

Постоянно се доказва, че все повече американци смятат, че марихуаната трябва да е легална, а огромен брой – че трябва да има легален достъп до медицински канабис. Хубаво е, че повече членове на Конгреса започват да подкрепят своите поддръжници, а не на пътя на реформата.”

 

Източник: MPP