Легализацията на медицинска марихуана редуцира пътните инциденти

 

Смъртност по пътищата

Смъртните случаи на пътя след злополука са намалели с близо 9%, а продажбите на бира – с 5%.  Това показа проучване на Университета в Денвър, Колорадо.
„Нашето изследване показва, че легализирането на медицинската марихуана намалява смъртните случаи на пътя чрез намаляване на консумацията на алкохол сред младите хора“, казва Даниел Рийс, професор по икономика в Денвърския университет, който е съавтор с Марк Д. Андерсън, асистент-професор по икономика в Държавния университет в Монтана.

 

Това е първото изследване, което разглежда връзката между смъртните произшествия на пътя и легализацията на медицинския канабис

 

Учените използват разнообразни източници – Национално здравно изследване за употребата на наркотици, Система за наблюдение на поведението на рисковия фактор, Система за аналитично наблюдение на смъртността.
„Ние бяхме изумени от факта, колко малко се знае за последиците от легализирането на медицинската марихуана“, казва Рийс. „Разгледахме смъртните случаи по пътищата, защото има данни, които ни позволяват да се изследва дали алкохолът е фактор.“

 

Андерсън посочва, че смъртните произшествия на пътя са много значими и от политическа гледна точка.
„Смъртността по пътищата е важен резултат с политическа значимост, защото тя представлява водеща част от смъртността сред младите американци от 5 до 34-годишна възраст,“ казва той.
Икономистите анализират смъртните случаи в САЩ, включително и в 13-те щата, където медицинската марихуана е легализирана от 1990 г. до 2009 г. В тези щати те откриват доказателства, че консумацията на алкохол е намаляла сред младежите между 20 и 29-годишна възраст.

 

Резултатът е по-малко смъртни случаи на пътя

 

Учените отбелязват, че проучванията, правени от други специалисти чрез симулатор, показват, че шофьорите под въздействието на алкохол подценяват колко нарушени са техните умения и реакции зад волана. Те карат по-бързо и поемат повече рискове.

 

Обратното на това, шофьорите под въздействието на марихуана избягват рисковите ситуации зад волана

 

Рийс и Андерсън предупреждават, че легализацията на медицински канабис може да намали катастрофите, завършващи със смърт на пътя, защото марихуаната се консумира обикновено в домашни и спокойни условия, а алкохолът се употребява най-често в барове и ресторанти.
„Смятам, че това проучване е много навременно, тъй като Законите за медицинска марихуана са вече факт и трябва да се вземат под внимание. Политиките до този момент не са били основани на научни данни и нашето изследване показва някои от социалните последици от тези закони. Нашите резултати показват връзката между марихуаната и консумацията на алкохол“, казва Андерсън.

 

Изследването разглежда също така 3 щата, които са легализирали медицинския канабис през 2000г. – Монтана, Роуд Айлънд и Върмонт. Излиза, че употребата на марихуана се е увеличила сред възрастното население на Монтана и Роуд Айлънд, но не и във Върмонт.
Няма доказателства, че консумацията на канабис след легализацията се е увеличила сред непълнолетните. Противниците на медицинската марихуана обикновено твърдят, че приемането на тези закони ще доведат до увеличаване на употребата на растението сред непълнолетните.
Според Рийс и Андерсън мнозинството от регистрираните пациенти, които се лекуват с канабис в Аризона и Колорадо, са мъже. В Аризона 75% от регистрираните са мъже, а в Колорадо те са 68%. Много от тях са под 40-годишна възраст. Например – 48% от регистрираните пациенти в Монтана са под 40-годишна възраст.
„Въпреки че ние нямаме политически препоръки, със сигурност излиза, че медицинската марихуана прави пътищата ни по-сигурни,“ завършва Рийс.

 

PDF с оригиналния доклад от 43 страници