От редакцията на New York Times

 

Отмяна на прохибицията

 

На Съединените щати им отне 13 години да се вразумят и отменят Сухия режим, 13 години, през които хората продължаваха да пият, гражданите, спазващи закона се превърнаха в престъпници, а мафията се формира и разпространи. Минаха повече от 40 години, откакто Конгресът прие настоящата забрана на марихуаната,

 

нанасяйки големи щети върху обществото

 

със забраната на вещество, далеч по-малко опасно от алкохола.

 

Федералното правителство трябва да отмени забраната на марихуаната.

 

Стигнахме до това заключение след много дискусии сред членовете на Редакционния съвет на Таймс, породени от бързо разрастващото се движение в щатите за реформиране законите относно марихуаната.

 

Не разполагаме с отговори, задоволяващи основателните опасения на хората за употребата на марихуана. Такива обаче няма и за тютюна или алкохола, и за това смятаме, че на всяко едно ниво – ефекти върху здравето, влияние върху обществото и въпроси за законността и реда – везната клони категорично към национална легализация. Ще се реши допълнително дали да се позволи производството и употребата с развлекателна или медицинска цел.

 

Взехме предвид това дали ще бъде по-добре за Вашингтон да изчака, докато щатите продължават да експериментират с легализирането на марихуаната за медицински цели, намалявайки санкциите, или легализирането на всякаква употреба. Почти три четвърти от щатите вече са сторили едното.

 

Но това би направило гражданите уязвими към прищявките на всеки, който попадне в Белия дом и реши да приложи или не федералния закон.

 

Социалните разходи на законите за марихуана са огромни. През 2012 г. са извършени 658 000 ареста за притежание на марихуана според данни на ФБР, в сравнение с 256 000 за кокаин, хероин и производните им. Дори по-лошо, в резултат се наблюдава и расизъм, наблягайки непропорционално върху младите черни мъже, което съсипва живота им и създава нови поколения престъпници.

 

Съществува разумен дебат сред учените относно последиците от марихуаната за здравето, но ние смятаме за неопровержими доказателствата, че пристрастяването и зависимостта са незначителни проблеми, особено в сравнение с употребата на алкохол и тютюневи изделия.

 

Умерената употреба на марихуана не представлява риск за възрастните в добро здравословно състояние.

 

Твърденията, че марихуаната е вратичка към по-опасни наркотици, са нереални също като убийствата, изнасилванията и опитите за самоубийство във филма „Джойнтова лудост” (“Reefer Madness”).

 

Има основателни опасения относно влиянието на марихуаната върху развитието на подрастващите. Поради тази причина се обявяваме за забрана на продажбите на хора под 21 години.

 

Създаването на системи за регулиране на производството, продажбата и маркетинга ще бъде сложно. Въпреки това тези проблеми са решими, и отдавна щяхме да сме се справили с тях, ако нацията не се беше вкопчила в идеята за криминализирането на производството и употребата на марихуана.

 

В следващите дни ще публикуваме статии на членовете на редакционния съвет и допълнителен материал, където ще бъдат разгледани тези въпроси. Обръщаме се към читателите да предложат идеите си, а ние ще отвърнем на запитванията, за или против.

 

Осъзнаваме, че този Конгрес е малко вероятно да предприеме действия спрямо марихуаната, както процедира при други сериозни проблеми. Но вече измина много време, за да бъде отменена и тази версия на Сухия режим.

 

Източник: New York Times