Интервю с Димитър Карагегов представител на Българско либертарианско общество и фелдмаршал на Liberty420

 

DichoLtberty_CROPPED

Димитър Карагегов, фелдмаршал на Liberty420
и представител на Българско либертарианско общество

Либертарианството, не е познато нито на Българския тълковен речник, нито на Официалния правописен речник на българския език, нито на речника на чуждите думи. Няма да се потапяме надълбоко в причините за това неприемане на свободата от официалните органи в страната ни и ще проверим в уикипедия:

 

„Либертарианството е политическа идеология защитаваща естествените права – право на живот, лична свобода, право на собственост и стремеж към щастие.” – твърде малко информация за многото, което правят либертарианците у нас.

 

През изминалата година либертарианците активно се включиха в борбата на разума за стигматизирания канабис, като инспирираха, и заедно със „Зелените” и „Промена” дори успяха да реализират, първия в историята на България семинар „Ко?ноп”, на който за първи път свободно се говореше за ползите от растението в подобен обществен формат.

 

 

Те допринесоха и за израстването на личното достойнство на българина, като създадоха интерактивна карта, в която всеки може да подаде сигнал за произвол и безпричинен тормоз от страна на правоохранителните органи. За никого не е тайна, че много от служители на реда не желаят да признаят прогреса на цивилизацията и продължават да се изживяват като в добрите стари времена, нарушавайки правата и свободите на европейски граждани, каквито са българите през 21 век. Проектът набира популярност в цялалта страна и вече носи ползи – най-малкото чрез възпитаване у българина на чувство за лично достойнство и надвиване на страха.

 

 

10317688_1457846227797229_8714914341886234545_o

Лекцията на проф. А. Токарев в рамките на семинара „Ко?ноп“, проведен на 22 юни 2014 г.

Димитър Карагегов е един от най-активните членове на Българското либертарианско общество (БЛО). Потърсихме го за да ни разкаже повече за либертарианството и тяхното виждане за канабиса и той любезно се съгласи да отговори на нашето импровизирано онлайн интервю:

 

 

MMJ: Разкажи ни за либертарианството. Кое е най-важното, което трябва да се знае за БЛО?

 

Д.К.: Основното нещо, което характеризира либертарианството е…свободата. Ние вярваме в личната свобода на всеки индивид да взима независими решения за живота, тялото и имуществото си, без да му се налага да се отчита пред трети лица или институции. Вярваме, че това е първото правило, за да можем да изградим проспериращо и справедливо общество. По този начин вече втора година изграждаме и утвърждаваме движението ни като най-прогресивното либертарианско движение в региона. Основно се занимаваме с просветителска дейност, организирайки срещи, лекции, конференции на различни икономически и философски теми, засягащи свободния пазар и свободния индивид. Членската ни маса расте в геометрична прогресия всяка година, което ни дава увереността, че сме напипали верния път.

 

MMJ: Kъде и кога се заражда Либертарианството?

Д.К.: Не се е зародило на едно конкретно място. Имаме например древнокитайски автори като Лао Дзъ, които са прото-либертарианци, индивидуалисти. Като по-сериозно движение се развива след средата 18-ти век във Великобритания и Франция, а модерният си облик получава след ВСВ в САЩ. Като бележити автори можем да споменем Адам Смит, Фредерик Бастиа, Лудвиг фон Мизес, Фридрих Хайек, Мъри Ротбард.

 

MMJ: Какво е отношението на либертарианството към медицинската употреба на канабиса?

Д.К.: От гледна точка на либертарианството, ние не правим разлика между медицинска или каквато и да е друга употреба, на което и да е вещество.
Вярваме, че това дали, защо и какво точно да приемаш, за да се почувстваш по-добре, трябва да е само и единствено плод на твое лично решение.
От тази гледна точка, не само, че подкрепяме употребата на канабис за медицински цели, подкрепяме употребата на канабис и за немедицински цели, подкрепяме употребата, на което и да е вещество, стига това действие да е в резултат на свободно и информирано решение на употребяващия.
И това да се случва без рецепти, формуляри, разрешителни. Аз лично си мечтая за свят, в който си купувам канабис от вендинг машина или от комшията, който си гледа. Интересен факт е, че най-ранните критици на нарко прохибицията в Щатите са именно либертарианците. Може да се каче, че професор Томас Сас е един от първите радетели за модерна медицинска марихуана.

 

MMJ: Какво трябва да се случи или да се промени в България за да можем поне да тръгнем по пътя към бъдещето на свободните хора?

Д.К.: Дори да звучи тривиално, трябва промяна в мисленето на хората. Именно затова в БЛО инвестираме основния си ресурс в просветителска дейност. Само когато започнем да разпознаваме истинското лице на държавата и бюрокрацията, ще можем да се наречем свободни. Не обичам да давам за пример САЩ, но само за кратко ще си позволя да го направя. Там, бащите-основатели на най-богатото и проспериращо общество в света са знаели, че държавата по дефиниция е…тирания. Били са напълно наясно, че управление в името на хората много лесно може да се изроди в управление, което единствено възпроизвежда себе си. Затова са създали конституция, която да ограничава правомощията на управниците и съд, който да може да ги пляска през ръцете, когато започнат да злоупотребяват.
Затова инвестираме в това да отгледаме поколение, от което се надяваме да се появят българските бащи-основатели на свободно, модерно и прогресивно общество.

 

MMJ: Кои са най-важните 5 характеристики, с които би описал такъв тип хора?

Д.К.: 1) Да спазва ангажиментите, които е поел пред други хора. Да си държи на думата

2) Да носи всичката отговорност за действията си

3) Да уважава собствеността, живота и свободата на околните

4) Да се осъзнава като единствен господар на тялото и съдбата си, а не държавата, нацията, мама и тате, комунистите, Сорос, световната конспирация, международното положение…

5) Да си живее живота, така че преди всичко той да е щастлив и удовлетворен от него

 

MMJ: И накрая пожелай нещо на нашите читатели.

Д.К.: За финал ще пожелая успех на каузата „Медицинска марихуана България“, защото изборът дали, защо и как да се лекуваш е личен за всеки човек и държавата няма място в него.
Пожелавам през новата година да сте повече, по-силни и да продължаваме да сме рамо до рамо в челните редици на борбата за справедливост и свобода в здравеопазването.