Initium

 

Проект "Страх"

 

Често срещано и напълно обяснимо притеснение на хората относно канабиса е психоактивният му ефект. Нормално е – психиката е най-съкровеното нещо, което притежава всеки човек. Повечето хора са родени при съществуващото статукво – безпрекословна вяра в продаваните легално дроги и силен страх от нелегалните. Грубо казано: повечето хора спокойно приемат напълно непознати за тях лекарствени вещества или, да кажем, домашна ракия, но не и марихуана.

 

Нелегалният статус на растението и натрапваната с десетилетия аналогия с хероин все още държат хората нащрек.

 

От друга страна, липсата на личен опит, неизбежно кара хората да се опитат да разберат непознатото чрез сравнение с нещо познато. Всеки от нас е виждал пияни хора и самият е бил под опияняващото въздействие на алкохола и ако се вярва на родната статистика, то 90% от нас признават, че са се сблъсквали единствено и само с този психоактивен ефект. Съгласете се, че пиянството не е приятно нито като външна проява, нито като лично изживяване. Най-малкото заради липсата на спомени, срама от постъпките в нетрезво състояние и, не на последно място, заради последващия махмурлук. Освен това думата „пиянство” има общ езиков корен с думата опиати, а и по външни признаци опияненията си приличат. Това, което хората, станали жертва на пропагандата, рядко знаят е, че тетрахидроканабинолът (ТНС – психоактивното вещество в канабиса) по биохимични показатели се намира в групата на психеделиците и да се нарича марихуаната „опиат“ или „стимулант“ е некоректно и антинаучно.

 

Нещо още по-непознато

 

Групата на психеделиците обединява некласифицирани в другите описани групи психоактивни субстанции. Тоест, учените наричат „психеделици“ всички вещества, които не се поддават на точна и недвузначна категоризация.

 

Страхът от неизвестното, допълнен с масирана пропаганда, е довел и до страх от едно растение.

 

Растение, което човечеството е използвало през цялата си история. Същата тази пропаганда, некоректно обвързваща две толкова различни психоактивни вещества, въвежда още едно понятие, което също поражда страхове – „зависимост“. Благодарение на налаганите стереотипи, повечето хора получават в съзнанието си образ на изпосталял човек, с налудничав замъглен поглед и една-едничка мисъл в главата си: „Как да получи нова доза“… И така докато не умре в мъки от „злоупотреба”.

 

Фатални последствия от мастурбацията според "Книгата без заглавие",  Париж, 1844 г

Фатални последствия от мастурбацията според “Книгата без заглавие”,
Париж, 1844 г

Подобен образ е налаган от църквата през 19 век върху мастурбацията и изобщо проявите на сексуалност. Достатъчно е само да си спомним за Оскар Уайлд, Алън Тюринг и множеството други хора, съсипани от човешкото невежество.

 

Днес всички знаем, че явленията имат положителни и отрицателни страни, а проблемът е изцяло нашето отношение към тях.

 

Същото е и с понятието „зависимост“. Хората често са склонни да подбират лесни отговори на сложни въпроси, без да се запознаят добре с проблема. Просто така е по-лесно. Същото е и със страха от „зависимостта“ – много по-лесно е, вместо да потърси отговори, човек да се отдаде на този страх и неволно да стане зависим от него.

Всъщност, човек е зависим през целия си живот:

Бебето е зависимо от майка си; детето е зависимо от възпитателите си; признатият за пълноценен човек е зависим от обществото и социалните правила; старецът е зависим от хората, които му помагат достойно да завърши своя път…

 

Целият ни живот е пронизан от неосъзнати зависимости, които не ни притесняват.

 

Страхът от зависимост е насочен основно към незаконните вещества и почти не се проявява срещу легалните такива. Малцина се притесняват от зависимостта към компютъра си, религиозните секти, телевизионната пропаганда, храната, добрия живот и т.н…. Дори с химическите зависимости не всичко е логично. Хората не обръщат особено внимание на изградени зависимости към антибиотици, транквиланти, храни с високо съдържание на мононатриев глутамат… Легализираните химически субстанции, предизвикващи привикване и зависимост, от друга страна, още по-малко притесняват хората.

 

Дори тежки вещества като алкохолът и никотинът не тревожат хората само поради факта, че се продават свободно. Въпреки че и алкохолът и никотинът са много по-близки до хероина като структура и като ефект, отколкото до конопа. Какво остава за такива вкусни вещества като шоколадите, дестилираните захари, кафето и други легални психоактивни субстанции?

 

Страхуваме се от канабиса, само защото е забранен?

 

Това е още по-странно, защото хората по правило са недоволни от правилата. Особено като се замислим с колко неразумни, а понякога и откровено смешни закони, е изпълнена историята на човечеството. „Жената не е равна на мъжа и не може да гласува“, „Хора с друг цвят на кожата не са хора“ – все примери от не толкова далечното ни минало. Горе-долу от времето на забраната на канабиса. Да, конопът е приет за страшен съвсем-съвсем неотдавна – през средата на 20 век. От хора изповядващи съответните убеждения. Какво да се прави – диктатурите и желанието за тотален контрол върху хората са били модерни през онези времена. Дълго и мъчително човечеството се отърсва от идеологията на омразата и царуващото невежество. Днес, чрез интернет, всеки може да получи информация и все по-малко остават жертвите на насочената пропаганда. Хилядите медицински изследвания са достъпни за всеки и е все по-трудно хората да бъдат държани в невежество. Светът осъзна своята грешка и бърза да я поправи. Великобритания и Израел – през 80-те, Северна Америка  – през 90-те, цяла Западна Европа  – в началото на 21 век. Последваха ги смятаната за изоставаща Южна Америка, сега вече и Африка… Какво още чакат българските чиновници?

 

В България още се изповядват няколко митологични страха.

 

следва продължение

 

Pinterest

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 thoughts on “Проект „Страх”: Initium

  1. здравейте,всичко по горе написано в статията е вярно, но за да се променят законите в България трябва голяма гласност хората да разберат най на края че марихуаната не е това за което си го мислят,трябва да се организират мирни протести в всеки град по едно и също време , само така ще чуят нашите искания и всички страни където е легална,по един или друг начин ще ни подкрепят.така мисля ас .лично ас имам в момента големи проблеми ,намериха в дома ми 3 грама .която ми е за лична употреба и я използвам с медицински цели.очаква ме глоба от 5000-20000лв. и затвор от 2-8 години . всеки ден си задавам въпроса в каква държава живея . до кога ли ще е така за цигара в затвора нашата държава създава престъпници ,а веднъж бъдеш ли обявен за такъв ти си опетнен за цял живот след това никой никъде не те взема на работа защото са те хванали с цигара трева ти вече си престъпник и държавата веднага след това ти предоставя безплатно училище за престъпници влизаш в затвора бил си барман преди да те вкарат и излизаш от там обучен престъпник , и понеже след като си пуснат от затвора на твоето свидетелство за съдимост пише осъждан и никой не иска да те вземе на работа ти нямаш друг избор освен да почнеш да си упражняваш на научения занаят в затвора а именно да правиш нови престъпления за да можеш да преживяваш и най вероятно пак ще влезеш в затвора защото държавата така те е принудила .до кога ли ще пълнят затворите с обикновен ни хорица ,.до кога ли ще провалят живота на хората,.

    • Аз пък не давам и пукната стотинка за писаното. Ето какво предлагам аз. Щом съм живял 30+ години без да имам нужда да се друсам с каквато и да била дрога включително марихуана, щом не съм пропушил нормални цигари нито пия алкохол като още по-малко съм имал нужда да се наливам с кафета смятам, че е съвсем в реда на нещата и те да бъдат забранени и криминализирани. А, да газираните напитки също. В тях няма нищо полезно освен химически пикоч.
      TL;DR – вместо да се декриминализира тревата просто да се забрани и нормалния тютюн, алкохола (да, и бирата също), кафето и газираните напитки. Така автоматично ще последва цялостно очистване на организмите на хората подобрявайки качествено здравето им и ще се подобри драстично живота на всички като мен нестрадащи от каквито и да било зависимости.

      И не ми излизайте с номера как имало по-вредни неща от тревата. Видял съм достатъчно много престъпления извършени както под влияние на алкохол така и на по-леки дроги като трева. Просто това са си едни излишни стимуланти. Единствено виждам смисъл в тревата като обезболяващо за тежко болни.

Нагоре