Това стана ясно на пресконференцията с кръгла маса по повод световния ден за борба с множествената склероза.

 

Министерство на здравеопазването и медицински канабисСъбитието беше организирано от фондация „МС общество – България“ и изцяло бе посветено на болните у нас и на страдащите от множествена склероза в частност. То също така бе уважено и от представители на Министерство на здравеопазването, които връчиха официално обръщение от здравния министър, д-р Таня Андреева. Освен тях в залата присъстваха главните невролози от най-реномираните болнични заведения в страната: Военно-медицинската академия и Александровска Болница – София. Имаше представители от БАН, Националната здравно-осигурителна каса, движенията „Рестарт“ и „Промена“, лекари, пациенти, международни консултанти, журналисти, както и „Медицинска марихуана – България“. Сред всичките проблеми на засегнатите от това нелечимо заболяване наши сънародници се повдигна и въпросът за

 

вкарване на канабиса и канабиноидите в здравната система на България.

 

Въпросът предизвика жива дискусия и още повече въпроси. Проф. д-р Ивайло Търнев (МА) и полк. доц. д-р Красимир Генов (ВМА), в отговор на запитване казаха, че в световната практика, канабисът намира приложение не само в неврологията, но и в други области на медицината.

 

Проф. Лъчезар Аврамов (БАН) пък за пореден път настоя Здравното министерство да ратифицира Европейски регламент 726/2004, отнасяща се за палиативните грижи, която ратификация се бави от МЗ вече четвърта година, а страната ни търпи санкции и губят отново българските граждани.

 

Васил Харалампиев („Рестарт“) обърна внимание на това, че въпреки вече двугодишния период, изминал от легализирането в България на първия ТНС-съдържащ препарат, поради високата му стойност и стеснения спектър на приложение, у нас той няма внос и търсене.
Представителите на НЗОК потвърдиха, че:

 

за две години не е внесена нито една бройка от скъпия препарат.

 

Харалампиев отбеляза, че дори Германия (най-богатата страна в Европа) е отказала да заплаща неприемливо високата му цена.

 

Като става въпрос за коноп, който е традиционна култура по нашите земи и нереалистичната забрана на едно полезно растение, сам се поражда въпросът:

 

Странно е да имаш идеален климат за отглеждане на полезно растение и да внасяш скъпоструващ екстракт, съдържащ една от съставките му, нали?

 

Обсъди се и нашумелият случай на Марин Калчев от Ловеч, разказан от неговия адвокат – Калин Ангелов. Става въпрос за отменената оправдателна присъда на инвалидизирания Калчев, който е отглеждал медицински канабис за лечение и за да може да бъде пълноценен гражданин на обществото ни. На същото това общество, от името на което, прокуратурата и съдът му налагат наказание „глоба“ заради стремежа на Калчев да бъде равностоен и равноправен европейски гражданин.

 

В отговор на всички повдигнати въпроси д-р Огнян Иванов (МЗ), като представител на изпълнителната власт увери, че в здравното министерство се обсъжда законодателна инициатива касаеща

 

реабилитацията на това незаслужено игнорирано растение.

 

Да се надяваме, че на фона на икономическата криза, очевидните проблеми и финансов недостиг в Здравната каса, ясната и недвусмислена подкрепа за подобна инициатива от страна на прогресивните медици и очевидната остра необходимост за пациентите в България – законодателите и изпълнителната власт ще предприемат необходимите действия за разумната регулация на канабиса и у нас.

 

Вижте и отговора на д-р Огнян Иванов от МЗ СРЗИ: