За първи път в съдебната ни практика дело за марихуана ще бъде разгледано и от медицинската му страна

 

Районен съд Ловеч

Районен съд Ловеч
Снимка: БТА

Все по-широка популярност придобива случаят на Марин Калчев от Ловеч – пациент страдащ от множествена склероза и съден заради това, че отглеждал канабис, за да се справя с болестта.

На 12 февруари се състоя поредното заседание на ловешкия Районен съд, на което бе уважено искането на защитата за експертна лекарска комисия и делото бе отложено за 26 март. Защитникът на обвиняемия – адвокат Калин Ангелов, поиска тройна лекарска експертиза, която да отговори на въпроси за състоянието на г-н Калчев и третирането му с помощта на канабис.

 

Случаят е прецедент за българската съдебна практика

тъй като за първи път в съда се разглежда подобен казус и ще се изиска мнението на специалисти. Страните от цялата западна Европа отдавна са актуализирали законодателствата си съобразно нуждите на гражданите си и световната медицинска наука, докато у нас чиновниците от Министерството на здравеопазването вече няколко години отказват да ратифицарат дори европейската директива за палиативно лечение.

 

Те оправдават своето бездействие

с приетата без научна аргуменация и доказала своята неефективност прохибиционна политика, заложена в конвенция на ООН отпреди 53 и години, без дори да се опитат да проучат как е урегулиран медицинският канабис в Германия, Великоритания, Чехия, Израел и други държави, които също са подписали конвенцията.

В България пациентите с МС, които по неофициални данни вече са около 5 000 човека, плащат между 600 и 2000 лв. на месец и чакат с години достъпа до скъпоструващите лекарства, вместо да ползват доказалият се в световната медицинска практика коноп.