Защо пушачите на канабис са по-слаби?

 

Пушачите на канабис са по-слаби

При проведено изследване сред употребяващите марихуана се оказа, че имат по-тънки талии и отбелязват по-добри резултати при измерване на кръвната захар.

 

От ЛИНДЗИ ЕЙБРЪМС, The Atlantic

 

РАЗГЛЕЖДАН ПРОБЛЕМ: „Употребата на марихуана е свързана със силно увеличение в приема на калории“, се казва на медицински жаргон. Въпреки че ядеш повече, когато си напушен (според някои критерии калориите се увеличават с над 600 допълнителни на ден),  това не се отразява на повишаването на индекса на телесната маса.  Нещо повече, проучванията са установили намаляване на затлъстяването сред пушачите на канабис.

 

МЕТОДОЛОГИЯ: Изследователи от Университета в Небраска, Харвардския институт по обществено здравеопазване, и Медицинския Център Beth Israel Deaconess анализираха данните на над 4 600 възрастни, съставили представителна извадка от населението. Около 12 на сто от участниците се самоидентифицират като настоящи потребители на марихуана. Още 42 % споделят, че са я употребявали преди проучването. Участниците са били тествани за кръвна захар: техните нива на инсулин и глюкоза; инсулинова резистентност; нива на холестерол; и обиколка на талията.

 

РЕЗУЛТАТИ: Настоящите потребители на канабис имат значително по-малка обиколка на талията, отколкото участниците, които никога не са употребявали, дори след отчитане на фактори като възраст, пол, употреба на тютюн и алкохол, както и нивата на физическа активност. Те също така имат по-високи нива на HDL („добър холестерол„). Най-значителната разлика между тези, които са пушили марихуана и тези, които никога не са, или вече не го правят била, че нивата на инсулин при настоящите пушачи са по-ниски с 16 %, а тяхната резистентност към инсулин (състояние, при което тялото има проблеми с усвояването на глюкозата от кръвта) – със 17 на сто.

 

Хората, които преди са употребявали канабис, но не и през последните тридесет дни, имали сходни резултати, но в по-ниска степен. Още повече, никоя от тези мерки не е повлияна от това колко марихуана хората докладвали, че пушат.

 

ПОСЛЕДИЦИ: Въпреки че не са сигурни как точно се случва това, пишат авторите, резултатите показват, че марихуаната по някакъв начин спомага подобряването контрола на инсулин, регулирането на телесното тегло и може би обяснява защо употребяващите марихуана имат по-ниска предразположеност към диабет. В допълнение към големите въпроси – „може ли тревата да ни избави от затлъстяване?“ и „от марихуаната отслабваш?!“ – е възможността марихуаната да бъде полезна, помагайки на хората да управляват кръвната си захар.