Медицинска марихуана

През 2013 година проучване на Журнала по медицина на Ню Ингланд (The New England Journal of Medicine) показа, че 8 от 10 лекари от 72 различни държави одобряват употребата на марихуана с медицински цели.

 

Днес резултатите от още по-мащабно изследване в Калифорния сочат, че 92% от пациентите усещат облекчение на редица симптоми (включително хронична болка, артрит, мигрена и рак), вследствие на прием на канабис.

 

Проучването е част от програма за изследване на рисковите поведенчески фактори (California Behavioral Risk Factor Surveillance System) на Департамента на Калифорния за обществено здраве (The California Department of Public Health), а в него са взели участие 7 525 души.

 

Според изследователите около 5% от възрастните в щата Калифорния са употребявали медицинска марихуана за облекчение на много сериозни заболявания.

 

„Резултатите от мащабната ни анкета показват, че канабисът се използва от различни видове групи с всякакви цели. Освен, че процентите мъже и жени, които употребяват са сравнително равни, те са такива и при различните възрастови групи“, обясняват учените.

 

Проучването разкрива още, че най-честата причина за употреба на канабис в щата е при заболявания, за които още не е открит лек или дадено лекарство не помага достатъчно. Такива например са мигрена, рак и хронична болка.

 

За да посочим определен медикамент за работещ, трябва на първо място да слушаме пациентите. Напоследък техният глас бива игнориран, заради интересите на големи корпорации или движения против легализацията.

 

Изследването показва точно мнението на пациентите, а именно – медицинският канабис работи“, заключават учените.

 

Източник: Washington Post