imrs.php

Морган Бленк инспектира канабисово растение, Онтарио.
REUTERS / Блеър Гейбъл

Източник: Washington Post

 

Преди броени дни се проведе събитие в института Brookings (неправителствена организация за независими проучвания, тъй нареченият Think Tank), на което бе обсъдено международното влияние, което има легализацията на канабис в щатите Колорадо и Вашингтон.

 

„Исторически погледнато Щатите винаги са били застъпник на три основни международни споразумения, които позволяват наказанието и криминализирането на дейности, свързани с рекреационна употреба на марихуана“, казва Уелс Бенет – един от главните членове на Института.

 

Помощник-държавният секретар на САЩ Уилям Браунфийлд заяви по време на срещата: „Трябва да бъдем толерантни към различните щати и държави в отговор на желанието им да изпробват нови закони.“

 

Това изказване противоречи на трите споразумения, тъй като федералното правителство не възпрепятства процесите на легализация в останалите щати и позволява режими на регулация. Заявявайки, че тези споразумения подлежат на интерпретация, правителството всъщност се опитва да създаде предпоставки за експериментиране със законите за марихуана.

 

В доклад от събитието в Brookings Уелс Бенет пише, че това становище бързо ще се превърне в неправдоподобно и неустойчиво, ако легализацията продължи да се разпространява.

 

Мартин Джелсма от Транснационалния институт (международен аналитически център) е съгласен: „САЩ все още не признава, че легализацията (на марихуана) противоречи на трите споразумения… лимитът, на това, което може да се приеме като интерпретация, е достигнат“.

 

Според участниците в обсъждането е време да се направят промени в споразуменията за отношението към наркотиците, за да могат да отговарят по-добре на реалността.

 

Казано с други думи – време е марихуаната да спре да бъде класифицирана в Списък I, в който се нареждат вещества с висока степен на риск за общественото здраве.

 

Бившият заместник-директор на Службата на ООН по наркотиците и престъпността, Сандийп Чаула, казва че настоящата забрана на канабис е „най-слабото място в цялата система – нещо, което е пределно ясно вече 30 години“.

 

Лиса Санчез, програмен директор на неправителствената организация México Unido Contra la Delincuencia, отбелязва че влиянието, което има политиката на САЩ над останалите страни по света е огромно.

 

„Пълната легализация в Колорадо и Вашингтон създаде предпоставки за реален дебат за реформи в политиките на държавите в Латинска Америка, чиито причини за декриминализация са малко по-различни. Една от основните е нуждата от справяне с организираната престъпност, която се „подхранва“ основно от войната с наркотиците.“

 

Много страни вече наблюдават какво се случва в двата щата, за да почерпят от техния опит и да приложат работещи практики на територията си. До момента последиците от легализацията в Колорадо и Вашингтон са напълно позитивни, а предвижданията на опонентите не са се случили.

 

Държавите, особено в Латинска Америка, започват да взимат пример, за да намалят престъпността и други социални проблеми, резултат от войната с наркотиците.

 

Уругвай, например, премина към пълна легализация на канабис на национално ниво с цел намаляване на развития черен пазар там. Президентът на Мексико пък даде знак, че е готов за промени в отношението към наркотиците, за да пребори престъпната картелна дейност.

 

Организацията на американските щати наскоро публикува своето становище в подкрепа на идеята, че употребата на наркотици трябва да се гледа като публичен здравен проблем, а не като криминална проява.

 

Източник: Washington Post