В 22:38 часа на 10 декември в Монтевидео бе приет първият в света закон за регулация, производство и продажба на марихуана.

 

 

 

Законът бе приет с 16-те гласа на „Широкия фронт”, представени в уругвайския Сенат. Законът ще се задейства след 4 месеца, когато правилата ще влезнат в сила.

Повишената консумация на марихуана, негативното ѝ въздействие върху човешкото здраве и трудностите при опитите за урегулиране чрез закони бяха основните теми по време на дебатите.

Дискусията започна в 10:30 в присъствието на около 30 наблюдатели от международни медии, които проследиха този исторически момент. Главният секретар на Националния съвет по дрогите – Хулио Калсада, присъствашe от самото начало на срещата.

 

Уругвайскят казус предизвика огромен интерес, както на национално, така и на международно ниво, като много страни предупреждаваха, че легализирането на марихуаната не е правилният начин за борба с наркотрафика.

Първият, който застана на катедрата, беше социалистът Роберто Конде, докладващ член на Широкия фронт. Конде каза, че политиката, заложена в този закон:

 

има позитивни последствия върху общественото здраве и сигурност.“

 

Той припомни за „провалилата се война срещу дрогата“ (за което ВЕЧЕ   сме  ПИСАЛИ ) на различните правителства, които приемат политика на забрани и така подпомагат нелегалния пазар.

 

За опозицията първи говори Алфредо Солари, който алармира, че „отвъд предполагаемите войни срещу дрогата”, посочени в твърдението, проектът, според него, предполага експериментиране с деца и подрастващи – нещо, което не съответства „на нито една етична норма“. „Нито нашето правителство, нито някое чуждо трябва да експериментира с уругвайските граждани, не трябва да експериментират с нашите деца и подрастващи без подходящите гаранции.“ отбеляза той.

 

Статистика в Уругвай

Данни от статистиката в Уругвай

По същата тема „белият“ Хорхе Лараняга започна репликата си с факта, че  проектът преследва грешни цели и че е една „отворена порта към пропастта“, защото ще генерира по-голямо търсене и засилване употребата на този наркотик (по тази тема СЪЩО   сме  ПИСАЛИ  ) Като допълнение, той критикува инициативата и за това, че не разполага с нужните елементи за правилен контрол над продажбата и отглеждането на канабиса. Компания по банка му правеше Карлос Морейра. Той също напомни за провалените опити за контрол и каза, че „ще е невъзможно наблюдението на употребата на марихуана по време на работа.“

 

Членът на фронта Луис Гало отговори на Лараняга, като отрече проектът да е „импровизирано правителство“. Той също така отрече и това, че проектът нарушава член 44 от Конституцията, който установява нуждата от осигуряване правото на здравеопазване за всички граждани.

 

Това, което правим, е да защитаваме общественото здраве и безопасност. То е базирано върху политика на зачитане на човешките права.“

 

Констанца Морейра, член на Фронта и кандидат-президент, подчерта ефекта от работата на правителството по проекта и каза, че:

 

 „Може да е всичко, но не и зле изработен или неинформиран.“

 

Междувременно, член на Partido Nacional и бивш президент – Луис Алберто Лакале, каза, че Уругвай „върви в посока и с усещане за освобождаване употребата на наркотици” и напомни изказванията на бившия президент и настоящ кандидат-президент от Фронта – Табаре Васкес, подкрепящ и регламентирането употребата на кокаин.

Неговият съпартиец, Луис Алберто Ебер, се запита, дали като застава на  позицията на Васкес, Широкият фронт включва и правилата за кокаина в парламентарната си програма. Също така каза, че тези думи на Васкес в ежедневника са били просто едно „изпускане“.

 

По същото време кандидатът за президент на Partido Nacional – Серхио Абреу, несъгласен с Ебер, обяви подкрепата си за  самостоятелното отглеждане на марихуана.

 

При гласуването сенатори Лакале и Бордабери не присъстваха в залата.

 

Гало: „Ще подарим на наркоманите част от пазара си.“

 

С този проект ще спасим потребителите на марихуана от навлизане в черния пазар, това би следвало да намали консумацията и евентуалните вреди. Още повече, ще отнемем пазарната част на трафика на наркотици, която финансира дейностите на организираната престъпност на цената на хиляди потребители на дрога“ – каза по време на дебата сенаторът от настоящето правителство Луис Гало (Asamblea Uruguay).

 

Депутатът също така допълни и, че предложеният закон е златната среда между цялостна забрана и разрешението за пълна свобода – „Канабисът ще е регулиран наркотик, контролиран, ще се използва с научни цели, с медицински или за развлечение, но в рамките на разумното, така че да не вреди на здравето.“

 

Опозицията постави под въпрос твърденията на президента Мухика

 

Опозицията отдели голяма част от въпросите си относно закона за марихуаната. По думите на президента, описани миналата седмица в интервю за ежедневника Folhа de Sao Paulo: „Светът помага на Уругвай в експеримента с канабиса”.

 

Президентът на Управителния съвет на Partido Nacional – Луис Алберто Ебер, предупреди, че става въпрос за „грешно решение на проблема”, като добави, че ще се застъпи в полза на самостоятелното отглеждане, каквото беше предположението на кандидата за президент от партията – Луис Лакале Поу, в един от проектите, представен на заседанието.

 

Предпочитам държавата изобщо да не участва в тези неща и тези, които употребяват, да не бъдат арестувани, ако си отглеждат сами растението,“ отбеляза той.

 

По материали на EL PAIS