Майк Ковал

Началникът на полицейския отдел в Мадисън (столицата на щата Уисконсин, САЩ) – Майк Ковал – изрази публично своята подкрепа към легализацията на марихуана.

 

Той заяви, че растението трябва бъде легализирано и продажбите му да се регулират, а събраните данъци да се използват за финансиране на програми за лечение на хора, пристрастени към тежки наркотици.

 

Той направи своето изявление в интервю за щатския вестник (State Journal), когато бе поканен да говори за статистика, показваща че 12 пъти повече афроамериканци са арестувани за престъпления с марихуана, отколкото светлокожи в Мадисън.

 

„Работата, която вършим в момента, съсредоточавайки се над престъпления с марихуана, е незначителна – време е да преосмислим какво е необходимо да правим занапред“, каза Майк Ковал.

 

Взимайки предвид щатите Вашингтон и Колорадо, които вече са легализирали растението за медицински цели и развлечение, и то се продава от оторизирани търговци, той добавя, че е време и щатът Уисконсин да направи същото.

 

Според полицейския началник, щатът трябва да осъзнае, че забраната е неуспешна и да се фокусира над проблемите с останалите по-тежки наркотици, като хероина например.

 

Той още допълни, че таксите, събирани от легалните продажби на марихуана ще се превърнат в добър приход за щата, който може да бъде използван за финансиране на програми в помощ на наркозависими, както и за създаване на съдебни програми, които различават пристрастените хора от престъпниците.

 

В Уисконсин марихуаната все още е напълно нелегална. По-рано тази година Мелиса Саржент, представител на Съвета на източните и северните райони на града, предложи законопроект за легализация на канабиса, но до момента шансовете предложението ѝ да се превърне в действащ закон са минимални.

 

Източник: Wisconsin State Journal