Диаграма на мастни капсули

 

Изследователи от училището по медицина Mount Sinai в Ню Йорк се надяват един ден да са способни да лекуват сърдечно-съдови заболявания с помощта на малки капсули, съдържащи съединения на марихуана.

 

Проектът е задействан от холандския химик и доктор Уилям Мълдър, който е ръководител на Лабораторията по наночастици в Mount Sinai от 2006 година насам.

 

Доктор Мълдър и неговият екип специализират в използването на наночастици за лечение на заболявания на сърцето, а отскоро се интересуват и от терапевтичните свойства на канабиноидите – веществата, които се намират в марихуаната.

 

През 2005 година предклинчно проучване върху мишки доказа, че канабиноидите могат да забавят развитието на атеросклероза – прогресиращо заболяване, което засяга вътрешния слой на големите и средните артерии на организма.

 

Според изследователите съединенията в канабиса имат голям лечебен потенциал, заради своите противовъзпалителни свойства. Въпреки това съществуват няколко пречки за провеждането на подобни проучвания над хора, като например психоактивното действие на съединението THC.

 

Доктор Мълдър и екипът му вярват, че създаването на нанолекарства от канабиноиди може да помогне за справянето с този проблем.

 

Самият доктор Мълдър вече е доказал, че наночастиците, създадени от външен слой мастни молекули, привличат по естествен път атеросклеротичната плака, която се натрупва върху вътрешните стени на кръвоносните съдове.

 

Чрез доставянето на канабиноидни вещества от наночастици, канабиноидните съединения няма да могат да достигнат до мозъка, като по този начин ще се избегне психотропният ефект, разяснява химикът.

 

В скорошно интервю за AD.nl Мълдър споделя, че се надява да започне и с първите проучвания над хора в следващите 5 години. Въпреки това, може да отнеме около 15 години тази терапия да започне да се използва в клиниките.

 

Източник: Leaf Science