Изминаха три месеца от легализацията на канабиса в щата и вече може да се прави равносметка на последствията за населението, икономиката и обществото

Колорадо след легализацията

 

Официалният сайт на департамента по приходите на щата съобщава, че търговците на дребно са продали марихуана за развлечение на стойност близо 19 милиона долара през март, в сравнение с приходите от 14 милиона долара през февруари. Първите три месеца откакто е легализирана марихуaната се отчитат около 7,3 милиона долара под формата на данъци, без да се включват данъците и разрешителните за продажба на медицинска марихуана, които донасят 12,6 милиона. С тези първи няколко месеца, Колорадо може скоро да изпревари някои първоначални продажби, останали в историята по брой продажби за един ден.

 

Данъците върху продажбите на марихуана на дребно носят 1,4 милиона долара през януари, 1,43 милиона през февруари, а през март – 1,898 милиона –  растежът на приходите е очевиден. Общите данъчни трансфери и разпределения стигат от 2,927 щатски долара през януари до 4,077 милиона през март. По-важното е, че дори да е твърде рано, възходящите числа показват, че първоначалните продажби не са просто резултат на вълнението от „новата играчка”, където всички биха купили трева, само защото могат. Жителите на Колорадо са искали марихуаната преди, искат я и сега.

 

Очаквани последици

 

Както вече сме писали, легализацията на канабиса довежда до спад на престъпността с насилие и не увеличава употребата ѝ сред тинейджърите. През същия период от време, престъпността в Денвър леко намаля, което опровергава опонентите, твърдящи обратното. Появиха се и нови работни места, разпределени от дребния бизнес до големите играчи. (Weedmaps, сайт за ревюта на диспансерите, натрупа около 25 милиона долара приходи през 2013 г.) Щатът дори е създал банкова система в съответствие с насоките на системата на американската хазна, решаваща последните регулаторни въпроси.

 

Легалните продажби на канабис в САЩ се очаква да достигнат до 2,57 милиарда тази година, разпределени между 21 щата, които разрешават продажбата на някаква форма на марихуаната. Това е с 1,53 милиарда долара повече от миналата година.

 

Как ще бъдат изразходвани

 

Законодателите от Колорадо вече са съставили план за изразходването на 33 милиона от данъчните приходи от марихуаната за училищни медицински сестри и обществено образование относно марихуаната. Дори и полицията от Колорадо се планира да получи част от новите приходи.

 

По-голямата част от продажбите, обаче, продължава да бъде медицинската марихуана, която е легална в Колорадо от 2000 г. и отчита 35 милиона долара продажби през март. Въпреки това, тъй като марихуаната за развлечение е по-силно облагана с данъци, все още може бързо да изпревари медицинската марихуана в общата сума данъци. Като цяло, губернаторът на Колорадо Джон Хикенлупър предвижда, че през февруари общите продажби на марихуана в Колорадо могат да достигнат 1 милиард долара. Разбира се, продажбите могат да забавят темпове. Но новините от щата са доказателство, че легализацията на марихуаната има потенциал да генерира успешно приходи както за местната икономика, така и за правителството.

 

Щатът Колорадо, географски се намира на нашите широти, има сходен климат и население почти колкото и България. Ползите, както за обществото и пациентите у нас, така и за изнемогващата ни икономика са очевидни за нас, но дали са очевидни за нашите политици?