Калифорнийски баща споделя, че медицинската марихуана е изиграла ключова роля в спасяването на 7-годишния му син, който страда от рядка форма на епилепсия.

 

Джейсън Дейвид, от Модесто,разказва историята на своя син, Джейдън, който е принуден да взима над 20 различни медикамента, и все пак да страда от над 50 епилептични пристъпа на ден, когато е едва на невръстната възраст от 4 години.

 

Някои от пристъпите траели повече от час – Джейдън не е имал възможност да се храни, спи или да живее нормално – той е живял живот, изпълнен с непрестанна болка.

 

Джейдън е диагностициран със Синдрома на Драве, още докато е бил бебе.

 

Синдромът на Драве е рядка, тежка форма на епилепсия, която не може да се третира. Тоест припадъците не се поддават на лечение. Първите припадъци със синдрома на Драве обикновено започват още преди 1-годишна възраст. През втората година идват други припадъци: миоклонни, тоест неволни, мускулни спазми и епилептични състояния – припадъци, които траят повече от 30 минути или се случват на серии, един след друг. Встрани от припадъците, страдащите могат да преживеят също така забавяне в развитието, проблеми със речта, проблеми със храненето и обмяната на веществата, проблеми със възприятията и съня, и други.

 

Когато състоянието на сина му се влошава, Дейвид се чуди какви ли мерки да предприеме. Казва, че е опитвал какво ли не – и в крайна сметка решава да пробва и медицинска марихуана. Споделя, че когато въпросът е на живот и смърт, всичко трябва да се опита.

 

През 2011 Джейдън започва да приема течни екстракти от канабис, с високо съдържание на КБД(канабидиол), които нямат психоактивен ефект.
От този момент нататък нещата се променят драматично за Джейдън и за неговият баща.

 

„Един ден, след като се прибрах от църквата, спрях в диспансера и купих масло. Дадох го на сина ми, и това беше първият ден, когато изобщо видях сина си да не получи нито един пристъп“ – споделя бащата. „Не казвам, че е перфектно – но все пак е поне 1000 пъти по-добре, отколкото преди. Сега той може отново да плува, да си играе и да се опита да бъде нормално дете. Изпуснахме толкова години от неговото безценно детство“

 

 

От Здравния Център ‘Харбърсайд’ (Harborside Health Center), клиника за медицинска марихуана в Оукланд, щата Калифорния, казват, че Джейдън не е единственият детски пациент, на когото помагат. 

 

На децата, страдащи от тежък аутизъм, епилепсия, синдром на хиперактивност и нарушено внимание (ADHD), както и рак, може да им бъде помогнато посредством медицинска марихуана, заяви изпълнителният директор на Центъра, Стивън ДеАнджело.

„Това, за което се тревожа, са хилядите деца, които са като Джейдън – които страдат ненужно, на които знам, че можем да помогнем”, казва той. „Единственото нещо, отделящо ги от помощтта, са едни остарели правила, които трябва да бъдат променени.” 

Въпреки това, медицинските експерти смятат, че прилагането на медицинската марихуана върху деца има своите неизвестни потенциални негативни странични ефекти.

Мозъкът на едно дете „продължава да търпи важно развитие до 25-годишна възраст… и децата, и юношите са с много по-голям риск от пристрастяването към марихуана, като зависимостта става доста по-често”, спорят в един изследователски доклад от Калифорнийското Дружество по Медицина на Зависимостите (the California Society of Addiction Medicine).

 

Но за Дейвид ползите значително надвишават рисковете. „Това не е медицинска марихуана, това е чудодейна марихуана”, казва той.