Националния съвет по наркотичните вещества (НСНВ) публикува първия си протокол от редовно заседание за настоящата 2015 г.

 

Малко информация: НСНВ е контролният орган на Република България, който решава кое вещество е лекарство и кое не е.

 

В протокола, публикуван на сайта на НСНВ, който можете да изтеглите от тук, беше вписано решението на държавния орган да анализира научните изследвания за необходимостта от прилагането на марихуаната за медицински цели, както и практиката за регулация в други държави от ЕС.

 

 

Цитираме протокола:

 

„По точка 1 от дневния ред: Обсъждане на позиция по темата за необходимостта и терапевтичното значение на употребата на марихуаната и нейните деривати за медицински цели.

НСНВ реши да се извърши анализ на научните изследвания за целесъобразността и необходимостта от прилагането на марихуаната и нейните деривати за медицински цели и регулаторната практика и контрол в други държави от ЕС.

Анализът да се представи пред НСНВ за обсъждане и взимане на решение по темата за необходимостта от употребата на марихуаната и нейните деривати за медицински цели.

 

 

 

Това е исторически момент, който показва че НСНВ са информирани, че има такива методи на лечение по света, и имат желание и воля да ги имплементират и у нас. По този начин може да се вземе отношение към трудностите на хилядите пациенти, които в момента страдат без достъп до своето лекарство.

 

 

Ние, като организация, бореща се за правата на пациентите в България, сме изключително радостни, че се предприема ход в тази посока и сме абсолютно сигурни, че марихуаната, и нейните производни имат лечебно приложение.

 

Даваме ви и няколко статии, които биха могли да помогнат в информирането на обществото за използването на канабиса в медицината:

 

Д-р Гринспун: Какъв е лечебния потенциал на канабиса

Проучване: Трима от четирима лекари биха предписали канабис на пациентите си

Медицинският канабис е ефективен, твърдят 92% от пациентите

Изводи от 20 годишно проучване на Световната Здравна Организация