Доктор медицинска марихуанаНово проучване по темата обаче показва, че повече от три четвърти от лекарите са склонни да предпишат медицинска марихуана на своите пациенти, ако имат тази възможност.

 

Резултатите от изследването, което беше публикувано през лятото в най-старото и реномирано медицинско списание New England Journal of Medicine, сочат че 76% от медицинските лица биха предписали марихуана на раково болни, които изпитват болка.

 

Според Журнала, в проведената анкета, която няма научна стойност, са регистрирани 1 466 гласа от 56 щати и провинции в САЩ, както и от 72 държави. Проучването се осъществява чрез софтуера „Клинични решения“ – интерактивна програма, чрез която експерти дискутират спорни теми, а читателите коментират и гласуват.

 

На участниците е представен случаят с 68-годишна жена на име Мерилин, която страда от метастатичен рак на гърдата. Те са помолени да гласуват, дали лекарите трябва да ѝ предпишат медицинска марихуана, за да облекчат симптомите ѝ. Освен това им е предоставена извадка, която представя различни лекарски мнения, които подкрепят или отричат употребата на медицинска марихуана.

 

Какви са недостатъците?

 

Изследователите заключават, че резултатите от доклада показват, че „лекарите, които защитават лечебната марихуана, често се фокусират над тяхната отговорност да облекчат страданието на пациентите си.“ Освен това те забелязват: „Много от тях знаят опасностите, които крие предписването на канабис, подкрепят избора на пациента или описват личното преживяване на болни хора, които са изпитали ползите от марихуана.“

 

Противниците на използването на марихуана с медицински цели обаче заявяват, че все още не са получили достатъчно доказателства, които да докажат ефективността ѝ. Освен това изразяват притеснения за приеманата доза и потенциалните странични ефекти.

 

„Мисля, че трябва да се вземат предвид някои фактори“, каза д-р Бардли Флансбаум, един от лекарите, които биха предписали лекия наркотик на пациент в нужда, за интервю в „HealthDay“.

 

„Това е случай на жена в четвърти стадий на рака, на която не ѝ влияят медикаментите против гадене. Не казвам да легализираме марихуаната, но това е една жена в края на живота си, така че защо тя да не използва нещо, което може да ѝ помогне? В друга ситуация медицинската марихуана може да не бъде толкова добре приета.“

 

Според изследователите, броят лекари, които подкрепят употребата на лекия наркотик, е учудващ. „Бяхме изненадани от резултатите и коментарите от анкетата – 76% от гласовете са „за“ употребата на марихуана с медицински цели, въпреки че това е нелегално в повечето държави. Имайки предвид факта, че участниците от Северна Америка са малка част от редовните онлайн читатели на Журнала, тази крива в резултатите предполага, че темата вълнува повече тях, в сравнение с останалите анкетирани.

 

Докладът сочи, че медицинската марихуана е най-слабо подкрепяна в щата Юта (1%), а най-силно – в Пенсилвания (96% от 107 гласували).

 

„Тези изследвания доказаха ясно позитивните ефекти от употребата на марихуана като болкоуспокояващо средство, както и като лекарство за пациенти, диагностицирани с HIV, множествена склероза, диабет, увреждане на гръбначния мозък и нарушения в съня.“ Това написа Арън Тюрпен за „ NaturalNews“ още през 2010 година.