Кати Джордан

Амиотрофичната латерална склероза (АЛС), известна още като болестта на Шарко или болестта на Лу Гериг, е рядко неврологично заболяване, което се характеризира с прогресивна дегенерация на моторните неврони – клетки в гръбначния и главния мозък, като това води до парализа, а на по-късен етап и загуба на живота.

 

Болестта се изразява в атрофия на мускулите и мозъкът загубва напълно способността си да ги контролира. Болните се хранят, говорят и дишат затруднено, но разумът им не винаги бива увреден.

 

Американка на име Кати Джордан пък е доказателството, че медицинската марихуана има потенциала да помогне на хората, страдащи от АЛС.

 

Кати е диагностицирана с АЛС през 1986 година, а лекарите ѝ казват, че ѝ остават от 3 до 5 години живот. През зимата на 1989 година тя решава да прекара последните си месеци на този свят на почивка във Флорида. Именно там тя употребява местен сорт канабис за пръв път, след което веднага чувства облекчението.

 

„Не знам как да го опиша“, разказва Кати пред медиите. „Когато опитах марихуана, веднага почувствах разликата. Чувствах се добре.“

 

„Попитах докторите дали биха ми предписали медикамент, който има невропротективен ефект, антиоксидант е и има противовъзпалително действие върху организма. Те отговориха позитивно и ме попитаха, дали знам за такова лекарство. Канабис, отговорих аз.“

 

Кати Джордан в своя дом

 

Днес Кати Джордан живее с болестта си вече 28 години и твърди, че е още жива, благодарение на канабиса. Според нея всички хора, които страдат от АЛС трябва да опитат да облекчават симптомите си с растението.

 

От научна гледка точка няма достатъчно доказателства за ефекта на марихуана над болните. Експеримент с мишки от 2004 година е показал забавяне при прогресирането на заболяването, ако са третирани с THC и други канабиноиди.

 

С днешна дата все повече медицински лица призовават за нови клинични изследвания относно влиянието, което има медицинската марихуана над болестта АЛС. Те са нужни, за да бъде доказан позитивният ефект на растението върху заболяването.

 

Източник: Examiner