Zeitung_Derenburg_1555_crop

1555 година, Р. Декер: Изгаряне на вещици. (нормално явление в древното, необразовано средновековие)

Може би вече попаднахте на 20-годишното проучване на Световната здравна организация (СЗО), резултатите от които сочат, че употребата на марихуана е вредна, а продължителната консумация намалява умствените способности и предизвиква психически заболявания. Или поне такива са твърденията, които обикалят медийното пространство. Ако обаче прочетете цялото изследване, ще разберете, че истината е съвсем различна от това, което пишат много медии.

 

Въпросният доклад представлява 20-годишно проучване относно влиянието на канабиса над здравето, а резултатите от него всъщност не показват нищо ново. Учените се фокусират над продължителната и честа употреба на марихуана. А тук ще ви кажем какви са някои от реалните заключения от този дългогодишен труд.

 

Не можеш да предозираш с канабис

 

„Определената фатална доза на прием на психоактивното вещество THC при хората е между 15 и 70 грама. Това е изключително голямо количество марихуана, което дори много тежък индивид ще се затрудни да приеме за един ден“, обяснява авторът на проучването – Уейн Хол – съветник за лекарствата към СЗО.

 

„Един джойнт съдържа средно около половин грам марихуана или около 0,06 грама средно съдържание на THC. Това означава, че човек трябва да изпуши между 238 или 1 113 джойнта за ден (в зависимост от сорта), или по 10 цигари на час, в рамките на 24 часа, за да предозира.

 

Шофиране под въздействието на канабис

 

Управляването на превозно средство след употреба на марихуана е по-безопасно, отколкото шофирането след консумация на алкохол, но това не го превръща в разумно действие.

 

„При пушачите на марихуана, които шофират, рискът от пътнотранспортно произшествие се увеличава с от 2 до 3 пъти, докато при тези, употребили алкохол – с от 6 до 15 пъти.

 

Марихуана при бременност

 

Проучвания са показали връзка между употребата на канабис по време на бременност и теглото на бебето, „въпреки че ефектът е много по-лек от този при тютюнопушене“, обяснява Хол. Според него са направени прекалено малко проучвания по темата, за да могат да бъдат направени категорични заключения.

 

Зависимост към канабис

 

Вероятността хората, които опитват марихуана да станат зависими, е много по-слаба, отколкото при тези, които употребяват тютюн, хероин, кокаин, алкохол или стимуланти.

 

„В началото на 90-те в Щатите проучване определя, че рискът за развитие на зависимост към канабис е 9%, към никотин – 32%, към хероин – 17%, и към алкохол – 15%“, казва Уейн Хол.

 

Канабисът и психичните заболявания

 

„Все още остава неясно дали когнитивната функция се възстановява напълно след прекратяване на продължителната употреба на растението“, обяснява Хил. Според него твърдението, че при хората, които употребяват марихуана често, рискът от психични отклонения е по-висок, особено ако са започнали в тийнейджърските си години, се нуждае от по-задълбочени проучвания.

 

Заключение: Ако прочетете внимателно 20-годишното изследване и становищата на д-р Хил, ще си направите изводите, че няма нищо вредно в пушенето на марихуана. Единственото, което той казва, е че е по-добре консумацията да бъде ограничена в тийнейджърска възраст или при бременност.

 

Все пак трябва да бъде отбелязано, че проучването се концентрира над честата и продължителна употреба. Консумацията на всеки друг наркотик, никотин или алкохол ще има много по-негативно влияние над здравето, отколкото растението канабис.

 

Източник: Washington Post