Конгресът на САЩ реши, че е време тихичко да прекрати забраните на федералното законодателство за използването на медицинска марихуана. На последното си заседание конгресмените приеха мярка, която ефективно прекратява федералните забрани, наложени на използването на марихуана за медицински цели. Това е огромна крачка, към една по-добра политика по отношение наркотичните вещества.

 

За първи път най-висшия законодателен орган на САЩ одобри на национално ниво мярка, подкрепена от юридическите лица, отговорни за това. Това слага край на почти двадесетгодишното напрежение, поддържано между Вашингтон и останалите щати, щом се касае за употребата на марихуана за медицински цели.

С други думи – щатите, където употребата на медицински канабис вече е легална, няма да има нужда повече да се тревожат за федерални агенти, които преследват тяхната работа по въпроса. На самите агенти ще бъде наложена забрана за това. Тези щати, където медицинската марихуана не е разрешена, ще имат възможност да приемат закони за регулация и разрешаване.

 

Администрацията на Обама още от миналата година се старае да наложи такъв тип правила, като тяхна политика. Но мярката, която президентът ще подпише тази седмица, вече ще наложи на тези правила статут на закон.

Юристи и активисти усилено съветват Конгреса, да промени политиката си в това отношение, и може да се каже, че от тяхна гледна точка, това е огромен успех. Това е съвсем ново отношение и съвсем нов подход в политиката по отношение употребата на канабис.

 

“ Това е победа за всички“ – заяви съавтора на новата мярка, Дана Рорабахер от Коста Меса . Одобрението на тази мярка, казва той, е „първият път от десетилетия, когато федералното правителство се е съгласило да намали натиска, и да облекчи забраната върху използването на канабис в медицината.“

Досега, вече 32 щата са легализирали канабис или пък негови деривати за лечение на различни заболявания, движение, което започва още през 90-те години на миналия век. Дори сега, има щати, които са в процес на одобряване от повече от две десетилетия.

 

Движението в подкрепа на медицинската марихуана има доста успехи в последните няколко години. От друга страна DEA (щатската агенция за борба с наркотиците) продължава да класифицира марихуаната като свръх-опасен наркотик с никакви медицински приложения.

Щатския конгрес от години отказва да разреши на щатите сами да решават мерките за марихуана. Мярката, която сега е приета, вече е отказвана половин дузина пъти.

Дори когато гласоподавателите в столицата одобряват медицинската марихуана през 1998, Конгресът използва своето влияние над градската управа, и блокира закона от изпълнение в продължение на 11 години. (бел.ред. : Вашингтон легализира през 2013).

 

„Войната срещу марихуаната приключи“ – заяви Бил Пепър, лобист на „Drug Policy Alliance”, който нарече приемането на мярката „исторически ход“.

Мярката идва след като миналата година администрацията на Обама нареди на федералното правителство да спре да прилага законите за прохибиция на канабиса в щатите, където той е разрешен.

 

„Федералното правителство няма право, а и никога не би трябвало, да застава между пациенти и тяхното лекарство“ , казва Барбара Лий.

 

Източник: Los Angeles Times