Наука и марихуана

Илюстрация: The Columbian

По материали на New York Times

 

За администратора на Федералното Бюро по наркотиците (знаменитата DEA) Мишел Леонхърт, не съществува разлика между ефектите на канабиса и всеки друг незаконен наркотик над здравето.

 

„Всички нелегални наркотици са лоши за хората“, каза тя пред Конгреса на САЩ през 2012 г., отказвайки да говори затова, дали кокаинът, амфетамините или опиатите, които се предписват на болните, са по-престрастяващи или вредни за психиката от марихуаната.

 

Нейното заявление просто илюстрира огромната дупка между старомодните закони и това, което доказва науката  – канабисът е далеч по-безвреден за човешкото здраве от повечето забранени наркотици и силно пристрастяващите легални вещества, като алкохола и тютюна.

 

Марихуаната не може да доведе до фатално предозиране. Няма никакви доказателства, че предизвиква рак. А разпространеното твърдение, че е вещество, което предразполага към по-тежки наркотици, отдавна е доказано за невярно.

 

Това не означава, че марихуаната е напълно безвредна. Всъщност някои сортове канабис могат да повлияят неблагоприятно на хора, които не са употребявали, особено ако го приемат с храна. Затова не е добре растението да се използва от непълнолетни без надзор.

 

Негативните ефекти на канабис за здравето са аргументи, използвани с години от регулаторните органи. В сравнение с тютюна и алкохола например, здравословните ефекти на кабаниса зависят от честотата на употреба, сорта, количеството, което се консумира, както и възрастта на консуматора.

 

През 2010 г. независим научен комитет във Великобритания сравнява вредите, които носят 20 вида различни субстанции както за индивидуалния консуматор, така и за обществото. Резулатите сочат, че алкохолът е най-вредното химично съединение, последван от хероина и кокаина.

 

Федералните учени казват, че вредата от алкохола и тютюна е много по-висока, защото са легални и лесно достъпни. Рисковете, които носи канабисът обаче са много малки и незначителни.

 

„Ако растението е легално, то няма да предизвика здравословни проблеми за консуматорите като тези, които пораждат алкохолът и цигарите“, смятат експертите.

 

Докато тютюнът може да предизвика рак, а алкохолът – цироза, все още няма нито едно доказателство, че марихуаната води до смъртоносни болести.  Освен това, ако се легализира, може да намали броя на пушачите на тютюн.

 

Институтът по медицина на „Националната академия на науките“ прави проучване през 1999 г., което заключава, че 32% от тютюнопушачите са зависими, а само 9% от консуматорите на марихуана също са се обявили за такива.

 

„Зависимостта от марихуана се среща изключително рядко, в сравнение със зависимостите от всички други наркотици“ , казват учените.

 

Какъв е смисълът да се забранява вещество, което е три пъти по-малко пристрастяващо от легалните субстанции? Прекалената употреба на марихуана може да бъде намалена от правителствата чрез налагане на такси и разпространение на образователни кампании.

 

„Марихуаната не подтиква към употреба на по-тежки наркотици“, е извод от проучването на Института. „Алхохолът и тютюнът обаче могат да имат такъв ефект – хората изпробват първо тях.“

 

Щатите, които смятат да преминат към легализация, трябва да изградят силна регулативна политика, за да намалят риска от пристрастяване, особено при непълнолетните.

 

Източник: NY Times