По материали на Independent.ie

 

 Д-р Матю Садлър

Д-р Матю Садлър, напускащ председател на Ирландската Медицинска Организация, говори по време на годишната конференция в Картън Хаус.
Снимка: Деймиън Ийгърс

Двама общопрактикуващи лекари, които искат легализиране на канабиса и контролиране на неговата употреба както за развлечение, така и с медицинска цел, са спечелили подкрепа от своята лекарска организация за създаването на експертна комисия, която да разгледа позитивните и отрицателните ефекти на подобно действие.

 

Д-р Кахал O`Сулуен, общопрактикуващ лекар в Дъблин, и д-р Гарет МакГавърн специалисти нарколози споделят, че по-голямата част от хората, които употребяват канабис, нямат здравословни проблеми и „никой никога не е умирал от канабис“.

 

„Най-сериозният проблем, пред който са изправени, е да не ги хванат“, споделя д-р O`Сулуен.

 

На годишната среща на Ирландската Медицинска Организация (ИМО) в Mейнут, графство Килдеър, д-р O`Сулуен заявява, че около един на всеки четирима е опитвал канабис в някакъв етап от живота си и че е време да се погледне обективно, изследвайки всички налични доказателства.

 

Той допълни: „идват при мен деца, обикновено с родителите си, и проблемът не е с растението, а в семейството, с училището, със закона“. Д-р O`Сулуен спомена, че младите хора получават присъди – за употреба на канабис – които съсипват живота им.

 

Д-р МакГавърн пък заяви, че ако канабисът е по-скоро контролиран вместо декриминализиран, това ще помогне да се превърнат изследванията в ефективни резултати. „Ако контролираш една дрога, тогава можеш да я изучаваш с по-голяма точност,“ добави той.

 

Общопрактикуващите лекари реагирали на отговорите на няколко народни представители от Камарата на представителите в ирландския парламент миналата година, когато беше предложен законопроект за регулиране на канабис и позволяване на продажбата му. Те описаха някои от реакциите като абсурдни и казаха, че коментарите на министъра на здравеопазването Джеймс Райли биха били удачни само в „Reefer Madness“, пропаганден филм против марихуаната от 1930-те години.

 

По време на следването си като студент по медицина през седемдесетте години на миналия век, д-р O`Сулуен също е наблюдавал „значителен брой хора, свиващи цигари марихуана в задната част на аудиторията“ в Кралския Колеж на Хирурзите.

 

Въпреки това, предложението от двамата лекарите да се сформира експертна комисия, която да разгледа последиците от употребата на канабис и производство му в Ирландия с цел подпомагане елиминирането на незаконната търговия с психоактивни продукти

 

бе единодушно подкрепено.

 

Междувременно напускащият президент на ИМО д-р Мат Садлиер – който е психиатър в Дъблин – каза на срещата, че лекарите все още „работят във вакуум“, поради забавянето при представяне на насоки за прилагане на Закона за защита на човешкия живот по време на бременност, публикуван миналото лято и който дава възможност за аборт при ограничени обстоятелства.

 

Насоки

 

На срещата той сподели, че оценява факта, че групата експерти, помолени да изготвят насоките, били изправени пред много сложен процес. Отлаганията означаваха, че на лекарите се дава непълна наредба – като Закон за движение по пътищата, но без ясни правила за движение по пътищата. Законът не би трябвало да влезе в сила без насоките да са готови, добави той.

 

Министерство на здравеопазването заяви, че окончателният проект на насоките е завършен и скоро ще бъде готов за разпространение.