John Kopta

Главният научен сътрудник Джон Копта от Genovations Creations (Колорадо Спрингс) работи върху изолирането на канабиноидни. Снимка: Мат Стенсленд

 

Редица медицински проучвания, свързани с медицинския канабис, биват публикувани всекидневно, но остават незабелязани от читателите, заради огромното количество информация онлайн. Тук ще ви представим пет значими нови изследвания, които не бива да остават пренебрегвани.

 

Употребата на марихуана има връзка с по-ниския процент смъртни случаи при пациенти с травматично увреждане на мозъка (TBI)

 

Тригодишно проучване на медицинския център на Университета на Калифорния бе публикувано наскоро в журнала The American Surgeon. Учените са преразгледали случаите на 446 различни пациенти, страдащи от травматични мозъчни наранявания.

 

Резултатите от доклада показват по-висок процент на хора, оцелели след операция, които употребяват канабис, в сравнение с пациенти, които не консумират. 97,6% от участниците в проучването, в чиято кръв е открита марихуана, са преживели успешно операция. За сравнение процентът при тези, които не са консумирали растението и са оцелели след хирургическа намеса, е 88,5%.

 

Авторите на изследването обясняват това с препратки към предишни доклади, които показват, че определени съединения в канабиса помагат за предпазване на мозъка при животни след травма.

 

Съединението канабигерол (CBG) спира развитието на рак

 

Канабигерол е канабиноид в марихуаната, който няма психоактивно действие. Според изследване на Университета на Неапол, публикувано през септември в медицинския журнал Carcinogenesis, това вещество действа благоприятно срещу рака на дебелото черво и спира разпространението на тумори в организма.

 

Италианските учени откриват, че съединението подпомага унищожението на ракови клетки и намалява растежа им при колоректален рак. CBG има такова действие и при животните.

 

Авторите заключават: „Канабигеролът затруднява развитието на рак на дебелото черво и трябва да започне да се използва за лечение и защита от този вид заболяване.“

 

Терапията с канабис действа благоприятно на болните от Паркинсон

 

Пациенти с Паркинсон са съобщили за значимо подобрение на състоянието си след терапия с марихуана в изследване на Университета на Сао Пауло.

 

Учените са използвали канабиноидът канабидиол (CBD) при 21 души с Паркинсон, след което докладват, че при прием на 300 милиграма от веществото дневно се забелязва значителен позитивен ефект над участниците.

 

Друго проучване на израелски учени пък показва, че инхалацията на растението облекчава редица симптоми при изследвани 22 души с болестта на Паркинсон. „Забелязва се подобрение при тремора, мускулната скованост и брадикинезията. Освен това, пациентите усещат подобрения в съня си и облекчения при изпитване на болка“, заключават изследователите.

 

Употребата на марихуана забавя симптомите при зависимостта от опиати

 

Проучване на Института за невронауки „Фабър“ в университета „Томас Джеферсън“ във Филаделфия изследва влиянието на канабиса при 91 души, пристрастени към опиати и подложени на лечение с метадонова терапия.

 

Изводът на учените – пациентите, които приемат марихуана по време на терапията, докладват за по-редки пристъпи на неконтролируем наркотичен глад.

 

Инхалирането на канабис помага при диагностицирани с болестта на Крон

 

Според клинично проучване на израелския медицински център „Меир“, което бе публикувано в Журнала за клинична гастроентерология и хепатология, инхалирането на канабис облекчава симптомите при страдащи от болестта на Крон.

 

В продължение на 8 седмици учените проучват влиянието на растението над 21 пациента. Резултатите сочат, че двумесечното лечение с канабис с високо съдържание на THC отбелязва впечатляващи резултати без значими странични ефекти. При пет от осем пациента дори се забелязва отслабване на болестта.

 

Източник: Alternet.org