IMG_1568В медицинския журнал Addiction Professional доктор Скот Келог, Директор на отдел Зависимости на Асоциацията на психолозите на Ню Йорк и сертифициран психолог по Схема терапия, публикува текст, в който обяснява защо самият той е привърженик на идеята за употреба на медицински канабис и защо обществото също трябва да има позитивно отношение към растението. Ето част от това, което пише той:

 

„През изминалите 9 години имам пациентка, която тук ще нарека Фрида. Тя е изключително артистична и интелигентна, но от много години страда от артрит, болки в гърба и краката, както и от депресия. Освен това, понякога я връхлитат травмиращи спомени от тежкото ѝ детство. Често изпитва тъга и затова, че не е успяла да развие своя потенциал и винаги е била незабележима от околните.

 

През годините Фрида е изпробвала всякакви медикаменти, за да облекчи както физическото, така и психическото си състояние. Тук е важно да се спомене, че организмът ѝ не толерира болкоуспокояващи лекарства, което представлява голям проблем за справянето със силните ѝ болки. За нейно спасение може да бъде определена медицинската марихуана, чиято употреба е вече легална и в щата Ню Йорк, където живее тя.

 

Аз самият смятам, че канабисът определено не е опасен наркотик – просто е сложно по състав вещество.

 

Позовавайки се на резултатите от медицински изследвания, ще ви предоставя някои доказани свойства на растението:

 

  • Облекчава силната и мъчителна болка по начин, по който дори предписаните лекарствата не могат
  • Служи като заместител на болкоуспокояващите
  • Бори се успешно със заболяванията на очите
  • Може да се използва за унищожение на раковите клетки
  • Помага при заболявания на нервната система
  • Повишава креативността и развива въображението

 

Казано накратко, не смятам че съществува друго лекарство в медицината, което носи толкова много ползи на човека.

 

Движението за легализация на канабиса расте с всеки изминал ден, затова вярвам, че в бъдеще растението ще бъде достъпни за свободна употреба. В такъв случай нека видим какви са възможностите за употреба в психологическите терапии при хора със зависимости.

 

Хроничната болка и медицинските заболявания имат подобен ефект над психиката на пациентите. Всички те намаляват възможностите на пациентите. В този смисъл медицинската марихуана може да се използва като терапевтичен продукт, за да подпомогне усилването на вътрешната свобода и самоувереност.

 

Чрез разговаряне с пациентите след употребата на марихуана, може да се определи как въздейства тя над психическото им състояние. Това трябва да се извършва внимателно, за да се забележи дали контролират мислите си или има нежелани последици за психическото им здраве.

 

За това е важно да ги информираме за проучванията, които подкрепят идеята, че канабисът и неговите съединения могат да помогнат на хората да се преборят с проблемите си.

 

Хроничната болка е проблем номер едно на Америка. В настоящето хиляди ветерани от войната живеят в клопката на опустошителни физически и психически болки. Навлизаме в една епоха, в която все повече хора живеят със своите хронични болки.

 

Облекчаването на болката с болкоуспокояващи ни доведе до една нова епидемия на зависимостите. Време е да погледнем медицинската марихуана с внимание и надежда. Колкото повече изучаваме веществата CBD и THC, толкова повече медицински свойства откриваме.

 

Растението не е панацея и трябва да бъдем предпазливи. Като лечители, ние трябва да действаме по два начина. С внимание, защото не знаем всичко за билката, но и със смелост, защото именно тя може да излекува нашите пациенти.“

 

Източник: Addiction Professional