Епилепсията е най-разпространената неврологична болест. Тя се проявява в епилептични припадъци, предизвиквани от  пароксимални разряди на нервните клетки в мозъка.

 

Учудващо, но в 21 век около епилепсията се вихрят множество митове, които препятстват на качественото лечение. Смята се, че епилепсията е заразна, срамна, върху заболелите и техните семейства тегне стигмата на дискриминация поради незнание. Впрочем, незнанието често пъти е по-склонно да отхвърли нещо, вместо да го изследва. Поради подобно незнание някои хора все още се страхуват и стигматизират канабиса. Има и още една връзка на растението с болестта – определени сортове канабис, със съответния антураж на съставките успешно се използват за туширане пристъпите, а понякога дори и за превенция.

 

Публикували сме множество статии за канабиса и приложението му при епилепсия в чужбина, сега предлагаме да погледнем ситуацията у нас.

 

В този епизод на MMJ TV, Добрина накратко представя положението у нас, и трудностите, с които са принудени да се справят пациентите и техните семейства.

 

Епизодът завършва с молбата на председателя на националната Асоциация на родители на деца с епилепсия (АРДЕ) г-жа Веска Събева, към всички готови да се отзоват и да помогнат за създаването на първия в страната ни център за деца и лица с епилепсия.

 

Нека помогнем, защото всяко добро задължително се връща!

 

Набирателна сметка за ремонт на Дневен център за деца и лица с епилепсия
Банка ДСК ЕАД
Клон Иван Вазов – София
Бул. „Витоша „№176
BG80STSA93000020970244