Norman Baker resigns

Британски министър твърди, че консерваторите възпрепятстват проучване, доказващо провала на войната срещу дрогите

 

Източник: The Guardian

 

Според Норман Бейкър торите не са харесали събраните доказателства, докато заместник министър-председателят Ник Клег критикува протакането на доклад, в който се твърди, че строгите закони не дават очакваните резултати.

 

Революционен доклад на Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство (Home Office), в който се заключава, че по-стриктното прилагане на законите относно наркотичните вещества не води до понижаване на употребата на наркотици е бил “възпрепятстван” от консерваторите, според твърденията на министър от Либерал-демократическата партия (ЛДП).

 

Според Норман Бейкър, министър по наркотичните вещества в Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство, докладът, публикуван в четвъртък, е бил забавен не от държавния секретар на вътрешните работи Тереза Мей, а от консерваторите.

 

В подкрепа на това твърдение лидерът на либерал-демократите Ник Клег заявява, че е имало значително “протакане” на публикуването на доклада, но настоя торите „поне веднъж да съберат кураж и да преодолеят някои от табутата, свързани с неефективните британски закони за наркотичните вещества“.

 

Заместник министър-председателят обвини Даунинг Стрийт, че се страхува да се изправи лице в лице с истинските последици от британското законодателство за наркотичните вещества, които са 2 000 смъртни случая годишно, докато в същото време „дилърите, престъпните организации и техните лидери стават все по-богати“.

 

Това първо подплатено с доказателства правителствено проучване изследва международното законодателство за борба с наркотиците, а заключенията гласят, че  няма данни стриктното прилагане на съответните законови разпоредби да води до намаляване на употребата на наркотици. Изготвеният от министерството документ бележи края на 40-годишен период на почти непрекъсната политическа риторика за това, че проблемът, свързан с вещества като хероина, кокаина и канабиса, може да бъде овладян само чрез прилагане на по-тежки санкции.

 

Докладът, подписан от Мей и Бейкър, е бил публикуван в четвъртък, макар че според Бейкър е бил готов за публикуване още през юли, заедно с официален експертен доклад, в който се призовава за повсеместна забрана на продажбата и търговията с легални дроги.

 

Бейкър заявява: “Истината е, че този доклад е „отлежавал“ в продължение на няколко месеца. Дълго време се опитвах да го извадя на светло и за съжаление смятам, че на колегите ми в коалиционното управление, които съвместно възложиха изготвянето на този доклад, не им харесват обективните заключения, направени в него.

 

“Огласяването на доклада бе спряно, но не от Тереза Мей, а от консерваторите и заради обстоятелството, че в него се съдържат някои неудобни истини.”

 

Според твърденията на Бейкър, сравнението в международен план е показало, че “лишаването от свобода и увеличаването на присъдите не предотвратяват употребата на наркотици”. По думите на Бейкър през последните 40 години във Великобритания не се е състоял дебат  за наркотиците, поради “удобната презумпция на дясната преса, че по-строгите наказания водят до ограничаване на употребата на наркотици, макар че липсват каквито и да било доказателства в тази посока”.

Бейкър допълва: “На практика доказателствата сочат обратното.”

 

По време на разговор в предаването „Today“ по Радио 4 в четвъртък, Бейкър заяви, че приложените доказателства не са допаднали на някои от колегите му консерватори, но „нещата са такива, каквито са“.

 

От Даунинг Стрийт твърдят, че изводите в доклада са различни от тези, които посочва Бейкър, и го обвиняват в изопачаване на истината в отчаян опит да спечели симпатиите на обществеността.

 

В изявление на администрацията на министър-председателя се посочва следното: “Въпросният доклад не съдържа никакви аргументи в полза на политиката на либерал-демократите за декриминализация. Всъщност в него ясно се заявява, че би било нередно да се правят подобни заключения.“

 

“Политиката на либерал-демократите ще доведе до безнаказаност на търговците на дрога и ще изпрати на младите хора изключително опасно послание, що се отнася до рисковете от употребата на наркотици. Както става ясно от доклада, подходът на правителството вече е осигурил добър баланс между наказателноправните санкции и лечението, това от своя страна е довело до рязко покачване на употребата на наркотици, така че просто няма шанс да мислим за такава безразсъдна смяна на посоката.“

 

В свое изказване за LBC Клег заявява: “Според мен торите споделят едно погрешно, назадничаво и остаряло схващане, че обществеността не би възприела един по-интелигентен подход за справяне с наркотиците. Това, за което съм настоявал пред тях публично и в частни разговори, е да съберат куража да се изправят пред доказателствата, че това, което правим, не е толкова ефективно, колкото би следвало, че можем да следваме примера на други държави и че всеки, който е против наркотиците, трябва да подкрепи провеждането на реформи. Поне веднъж съберете смелост да разрушите някои от табутата.”

 

По думите на Клег “Трябва да се отървем от повърхностното виждане, че неотстъпчивостта предлага решение на проблема. Това е предателство спрямо семействата на онези 2 000 души, които умират в страната ни всяка година.”

 

Клег заявява, че неуспешно е настоявал пред колегите си консерватори за съставянето на кралска комисия по въпроса, като впоследствие ги е убедил да предприемат международно сравнително проучване, публикувано след „много, много протакане“.

 

Той подчертава, че не е защитник на декриминализацията на наркотиците, като заявява, че не е привърженик на свободната за всички употреба и настоява за засилване на мерките спрямо дилърите.

 

“Надявам се, че днешният доклад ще накара Ед Милибанд и Дейвид Камерън да се осъзнаят и да се заемат с необходимите промени, за да помогнем на пристрастените да преодолеят зависимостта си и да вкараме истинските престъпници в затвора.“

 

Майкъл Елис, член на специализираната комисия по вътрешни работи от Консервативната партия, обвини Бейкър в политически популизъм и защита на наркотиците, като добави, че Бейкър е предприел този отчаян ход заради изоставането на неговата партия спрямо Зелените в допитванията до общественото мнение.

 

Бейкър добавя, че за общата тенденция на спад в употребата на наркотици са допринесли по-широки социални фактори, като по-нетолерантното към риска младо поколение, което има по-малко проблеми с алкохола и е в по-добро здраве.

 

Международният доклад описва в детайли успехите на подхода на Португалия, който е ръководен от съображения за здравето. В него декриминализацията е съчетана с други политики и той е довел до доказано ограничаване на употребата на всички видове наркотици, както и на свързаните с нея случаи на ХИВ и СПИН.

 

Международното проучване на Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство относно употребата на забранени наркотични вещества, което е в изпълнение на предизборното обещание на либерал-демократите през 2010 г. за създаване на кралска комисия, която да проучи алтернативите на действащите закони относно наркотиците, оставя отворена врата и към експериментите с легализацията в американските щати Вашингтон и Колорадо, както и в Уругвай. В него се казва следното: “Все още е твърде рано да се определи какъв ще е крайният резултат от това, но през идните години ще следим въздействието на тези нови политики.“

 

Що се отнася до легалните дроги, Бейкър заявява, че правителството ще разгледа възможността за прилагане на обща забрана на нови съединения, представляващи психоактивни вещества, насочена към дилърите и специалните магазини, които предлагат принадлежности за пушене и легални дроги, вместо към употребяващите.

 

“Може да се направи така, че тези магазини да няма какво друго да продават, освен цигарена хартия Rizla“, казва Бейкър. “Когато бе въведен в Ирландия, подходът за обща забрана оказа силно въздействие върху достъпността им, но трябва да гарантираме, че ще проработи и тук.“

 

Ако се въведе забрана, тя ще се прилага именно спрямо тези специализирани магазини и уебсайтове за продажба на пособия за пушене и легални дроги. В момента легалните дроги са временно забранени за период от 12 месеца от появата на всяко едно съединение. Има вероятност да бъдат легализирани преди изборите, но това не е сигурно.

 

Новата т.нар. повсеместна или обща забрана няма да бъде придружена от забрана за притежание или употреба на новите психоактивни вещества, които често имитират въздействието на традиционните наркотици. Те ще останат легални.

 

Очаква се експертният доклад за легалните дроги да съдържа препоръка за гранични стойности, при които веществата да бъдат забранявани, така че тези с минимално психоактивно действие, като алкохола, тютюна, чая и кафето, да не попадат в обхвата на предлаганата нова забрана.

 

Докладът категорично отрича прилагането на подход, подобен на този в Нова Зеландия, за регулиране на местата за продажба на легални дроги.

 

Публикуването и на двата доклада е било забавено с месеци поради продължителни преговори между двете партии в коалицията по всеки един въпрос.

 

Бейкър е отправял многократни предупреждения относно легалните дроги, привеждайки доказателства за това, че някои изкуствено синтезирани канабиноиди са 100 пъти по-силни от познатите сортове канабис.

 

В експертния доклад се посочва, че през 2013 г. е имало 60 смъртни случая, свързани с нови психоактивни субстанции, което е повишение спрямо числото 52 за предходната година.

 

Докладът се спира и на възможността бъдещите сравнителни проучвания да се фокусират върху въздействието на съединенията върху мозъка, вместо върху химичния им състав, както е в момента.

 

Освен това, в него се отправя препоръка здравните специалисти в областта на първичната медицинска помощ да преминават обучение с фокус върху въздействието  им.

 

Дани Кушлик от благотворителната организация „Transform“, която се бори за легализация на наркотиците, заяви, че докладът за международното проучване е крайъгълен камък в британската политика за наркотиците след влизането в сила на Закона за злоупотребата с наркотици през 1971 г., който все още е действащ.

 

“Това е исторически момент в развитието на политиката на Обединеното кралство за наркотиците. За първи път от над 40 години насам Министерството на вътрешните работи признава, че прилагането на стриктно законодателство относно наркотиците не води задължително до намаляване на употребата на наркотици,” заявява Кушлик.

 

“Освен това властите признават, че декриминализацията на притежанието на наркотици не води до увеличаване на употребата. Нещо повече, отделът, който се занимава със забраната им, е заявил, че ще вземе под внимание експериментите в областта на правната уредба на канабиса във Вашингтон, Колорадо и Уругвай.

 

“Прагматична реформа може да има само ако е налице надпартийна подкрепа за промяна, като сега вече можем да предположим, че Лейбъристката партия може да се ангажира по един конструктивен начин с този досега щекотлив въпрос.“

 

В отговор на данните, които се съдържат в международния доклад, говорител на министерството заяви следното: “Това правителство няма никакво намерение да декриминализира наркотиците. Стратегията ни за наркотиците работи и е налице дългосрочна низходяща тенденция в злоупотребата с наркотици в Обединеното кралство.

 

“Оправдано е да изследваме политиките относно наркотиците на други държави и настоящият доклад съдържа обобщение на няколко такива международни подхода.“

 

По-рано тази година заместник министър-председателят Ник Клег пое ангажимент за премахване на наказанието лишаване от свобода за притежание на наркотици за лична употреба – включително субстанции от клас A, като хероин и кокаин. Той призова Дейвид Камерън да обърне внимание на декриминализацията и легализацията на наркотиците.

 

Източник: The Guardian