Д-р Арно Хазекамп

Д-р Хазекамп е учен-фитохимик в Катедрата по растителна метаболомика в Лайденския университет. Той е координатор на изследователската програма на компанията Bedrocan BV – най-големия производител на медицински канабис в Холандия.
 

 Какво е канабисово масло?

Канабисово масло

Концентрираните канабисови екстракти, познати като канабисово масло, са гъсти и вискозни. Те все по-често се обсъждат от пациенти, които се лекуват сами, като алтернатива за лечение на рак. Като цяло, методите за приготвяне на канабисово масло са относително прости и не се нуждаят от особени приспособления. Смисълът на екстракцията, често последвана от изпаряване на разтворителя, е да направи канабиноидите и другите полезни компоненти, като терпените, достъпни в силно концентрирана форма. Канабисовото масло се използва обикновено през устата, като всеки ден се приемат по няколко капки.

 

Как се приготвя канабисовото масло?

Описани са различни методи за приготвяне на канабисово масло. Най-популярен е методът, даден от бившия пациент с рак (на кожата) Рик Симпсън от Канада, който използва петролев етер като разтворител при екстракцията. След успеха на маслото на Симпсън, се появиха много подобни рецепти с малко, но важни, отличия от оригиналната рецепта. Те са насочени към използването на по-безопасни разтворители като етилов алкохол или пък въобще не използват традиционни органични разтворители, като ги заменят със зехтин.

 

Какво е петролев етер?

Петролев етер, екстракционен бензин, течност за бензинови запалки – това са много сходни продукти, независимо че в различни части на света те се наричат с различни имена. Тези разтворители са смес от нефтени въглеводороди с най-различно качество. Всички компоненти трябва да се считат за отровни и огнеопасни, а някои от тях, като хексана или бензена, могат да са невротоксични. Според производителите, петролевият етер се смята за потенциално канцерогенен. Продуктите, продавани като течност за пълнене на запалки, напр. Coleman® fuel, могат да съдържат и други вещества, които да имат допълнителни вредни ефекти.

 

Създават ли здравен риск остатъците от разтворител в маслото?

Въпреки че канабисовото масло обикновено се концентрира чрез изпаряване на разтворителя, използван при екстракцията, това не го премахва напълно. Тъй като маслото е вискозно, колкото по-гъст става екстрактът, толкова по-трудно е да се отстранят последните остатъци от разтворителя. По-силното загряване ще увеличи изпаряването на разтворителя, но едновременно с това ще се загубят и повече ценни компоненти, като канабиноиди или терпени. Решението е да се използват нетоксични разтворители, така че възможните остатъци от тях да не представляват опасност за здравето на пациента.

 

Кой е най-добрият и най-безопасен начин за направа на канабисово масло?

Наскоро бе проведено аналитично изследване, което сравнява няколко широко използвани метода, като измерва съдържанието на канабиноиди, терпени и остатъчен разтворител. Изследваните разтворители са етанол, течност за запалки, петролев етер и зехтин. Въз основа на изследването могат да се направят следните препоръки:

 • Като екстракциони ратворители най-добре се представят етанола и зехтина, като извличат ефективно най-голям брой терпени и канабиноиди от растителния канабисов материал. Освен това, тези разтворители са и най-безопасни при поглъщане;
 • За съжаление, етанолът извлича също така и големи количества хлорофил от канабиса, което придава на екстракта специфичен зелен цвят и често неприятен вкус. Отстраняването на хлорофила може да стане чрез филтруване на екстракта през активен въглен, но по този начин се губят и значителна част от канабиноидите и терпените, затова методът не се препоръчва. Освен това, в много страни чистият етанол е много скъп поради високите акцизи;
 • От всички изследвани разтворители, зехтинът остава най-добър избор за приготвянето на канабисово масло, което пациентът може да взема сам. Зехтинът е евтин, не е запалим или отровен и за целта е нужно да се загрее само до 100°C (като сложим стъклена чаша с растителния продукт и разтворителя в съд с кипяща вода за 1-2 часа), така че няма опасност от прегряване. След охлаждане и филтруване, маслото е  готово за употреба веднага. Известен недостатък е, че зехтиновият екстракт не може да се концентрира чрез изпаряване на зехтина, което означава, че пациентът ще трябва да приеме по-голям обем от екстракта, за да получи същите терапевтични ефекти;
 • Предварителното загряване на канабиса с цел „активиране” (декарбоксилиране) на канабиноидите може да доведе до загуба на терпените, които се изпаряват при тези температури. Ако е желателно да се запази пълният спектър терпени в получаваното канабисово масло, се използват направо изсушени пъпки и листа, без предварителна термична обработка.

Източници:
Международна Асоциация за Канабиноидна Медицина
Аналитично изследване

 

Pinterest

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 thoughts on “Екстракция на полезни вещества – канабиноиди и терпени

  • С домашна ракия няма да стане защото в нея останалите проценти са вода и трудно ще се изпарят накрая като олиото може да прегрее така.Освен това остава концентриран кисел вкус на ракия. С две думи взимате 95 % етилов спирт от аптеката с колкото повече накиснете и промиете повече вещество ще извлечете.после изварявате на водна баня на открито на ел. котлон до получаване на малко количество масло на дъното.за около половин килограм листа около 4 до 5 литра спирт са нужни. Първото накисване може да продалжи 12 часа и повече . Прецежда се и се изстисква и отново се накисва за малко . Ако има спирт може и 3 ти път да се промие.

 1. Става ли с домашен алкохол – например 50-60% за разтворител и на колко суха маса какви литри алкохол /ракия/?
  Много благодаря предварително за отговора.

 2. Какво е съотношението алкохол-марихуана? Или зехтин-марихуана?

  Някой ще отговри ли?

 3. Със зентин няма да се получи. Нужно е да се получи извлек от билката ,концентрат а не разтворено в зехтин масло при което примерно за една доза трябва да изпиеш една чаша зентин.

 4. Vlad,моля те за помощ.Как да се свържа с теб???Имам рак и казаха, че не ми остава много..
  Силно се интересувам от маслото.Много бих искала да говоря с теб за уточнения.И аз само чета
  къде ли не, но нямам време, а не знам дали бих могла да се справя сама с направата.

  • Здравейте, ИСТИНСКО масло от канабис (сатива), което е 100% концентрат извлечен по метода Рик Симсан. 1гр. 100% концентрат е 100лв., 10 мл. 10% концентрат – 100лв. Пишете ми на мейл, ще ви кажа от къде може, да си купите. [email protected]

 5. Zdraveite,AZ syshto se nujdaq ot tova maslo.Maika mi e s Bolest na Kron.pochti Kato taka.No nqma Lechenie.samo Eventualno oblekchenie.Kato udavnici za slamka sme.Molq vi da mi pomognete da razbera kak sa SI go nabavim ili prigotvim.Molim

  • Здравейте, вече и в България се предлага канабисово масло, без да е нужно да поръчвате от другият край на света. Ако имате интерес, можем да обменим контакти и бих ви помогнал от къде можете да си го набавите.

   • Здравейте, имам рак на дебелото черво и искам да опитам лечение с това масло. Ако можете да ми помогнете, ще съм много благодарен.

   • здравейте, може ли да ми изпратите адрес , от където да си закупя по- евтино масло . Необходимо ми е

 6. А ако конопа е див а не гледан в домашни условия или ферми – става ли?

 7. Моля ви, кажете точен начин на приготвяне с грамажи и техника. Много ми е спешно.

Нагоре