Бивша медицинска сестра се бори за правото си на достъп до медицински канабис, а каузата  ѝ стигна чак до Камарата на лордовете.

 

Лара Смит, бивша сестра в педиатрията, а понастоящем член на групата за реформи в политиката относно упойващите вещества „CLEAR“, страда от артрит на гръбначния стълб. Единственото средство, което облекчава болките ѝ, е „Bedrocan“. На всеки три месеца обаче ѝ се налага да пътува до Холандия и да преживява отново изпитанията на митническия контрол, само за да се снабди с лекарството си.

 

Днес, след проведените кампании от хора в сходно на нейното положение, Камарата на лордовете ще изслуша редица  експерти в рамките на обсъждане как достъпът до медицински канабис може да помогне на хиляди болни от множествена склероза, артрит и много други заболявания.

 

Канабисът остава в Списък 1 от Правилника към Закона за злоупотребата с упойващи вещества от 2001 г., което означава, че според държавните органи няма медицинска стойност.

 

В изявление за медиите г-жа Смит заявява:

 

Намирането на ефективно лекарство доведе до коренна промяна за мен. Вече плача много по-рядко. Болката намаля, понасям заболяването си много по-добре, мога да правя много повече неща, включително и да седна с бистър ум, за да помогна на децата си с домашните. Според парламентарната група за реформи в политиката по упойващите вещества, в която участват представители от всички политически партии, канабисът трябва да бъде  в Списък 2 и аз би трябвало да мога да го внасям в страната. Положих наистина много усилия, за да си осигуря това лекарство, но въпросът е много по-важен за онези, които в момента нямат достъп до него. Когато човек е стигнал дотам, че да не може сам да си обуе чорапите, болката е толкова силна, че няма място за несериозно отношение.

 

Инициативата на Лара Смит е подкрепена от парламентарния представител за нейния избирателен район, както и от бившия министър на вътрешните работи на Великобритания Норман Бейкър.