Влияе ли марихуаната на паметта и функциите на мозъка?

 

проф. Рафаел МешуламДали канабисът е тъй наречената „входна врата” към „тежките наркотици”?

 

Способна ли е марихуаната да лекува болести?

 

Какви са начините на приемане на канабиса и канабиноидите?

 

Марихуаната и тинейджърите, марихуаната и ракът, марихуаната и психичните заболявания, марихуаната и белодробните проблеми…

 

На всички тези въпроси отговоря самият откривател на ТНС и ендоканабиноидната система.

 

Както всички и Добрина, и MMJ TV се възползват от лятото, за да си починат и да се заредят с нова енергия, но традицията си е традиция и в днешния четвъртък пускаме видео.

 

Този път, това е световноизвестният професор по медицинска химия от Еврейския университет в Йерусалим – проф. Рафаел Мешулам.

 

 

Роденият в България учен открива тетрахидроканабинола (ТНС) през далечната 1964 година и оттогава не спира да изследва канабиса и канабиноидите.

 

През 1975 година той вече е ръководител на катедра в Университета, а през 1988 година прави още едно революционно предположение – той изказва хипотеза за наличието на определени канабиноидни рецептори  в нервните клетки, чрез които те взаимодействат с ТНС.

 

Две години по-късно, съвместно с екип от учени, той открива и описва ендоканабиноидната система, с което дават силен тласък на науката да се развива в тази посока.

 

Наличието на подобна система е свидетелство за това, че организмът трябва да произвежда собствени невромедиаторни вещества, подобни на канабиноидите.

 

И действително – две години по-късно през 1992 година биват открити цял клас вещества, които се наричат анандамиди. Изследването на тази група вещества дава множество отговори за непознатите досега механизми в човешкото тяло.

 

Бързото развитие на науката по отношение на канабиноидите и интегрирането на канабиса в съвременните медицинските системи на напредналите държави в света до голяма степен се дължи на откритията, направени от родения в София проф. Мешулам.