181bbfa794e218f5cd90439ff3dd1578_XL

Мащабно изследване сравнява въздействието от пушенето на тютюн и на марихуана.

 

Умереното пушене на марихуана не уврежда белите дробове, а всъщност подобрява дебита на въздушния поток и капацитета на белите дробове. Това е заключението на изследване, публикувано в януарския брой на 2012 г. на журнала на Американската медицинска асоциация (Journal of the American Medical Association).

 

Изследователският екип анализира голяма национална база данни, сравнявайки функцията на белите дробове при пушачи на марихуана и на тютюн в рамките на продължителен период от време.

 

Изследователите откриват, че макар пушенето на цигари или излагането на цигарен дим да намалява обема на белите дробове, то пушенето на марихуана има обратния ефект.

 

Д-р Щефан Кертеш, старши автор на изследването и доцент в Катедрата по превантивна медицина на Университета на Алабама в Бирмингъм (UAB), казва: „Използването на марихуана от време на време се свързва с повишени дебити на въздушния поток и повишава капацитета на белите дробове. Повишението не е голямо, но е значимо от статистическа гледна точка. Данните показват, че дори при умерено високи нива на употреба – по една цигара марихуана на ден в продължение на седем години – няма доказателства за понижени дебити на въздушен поток или на обема на белите дробове”.

 

Кертеш предупреждава, обаче, пушенето на марихуана да не се използва като средство за подобряване на здравето на белите дробове. „Повишението не е достатъчно голямо, че да ви накара да се почувствате по-добре. Здравите възрастни хора издишат от 3 до 4 литра въздух за една секунда. Средният приток на марихуана е малък, 50 cmили приблизително 1/5 от кенче кока-кола. Така че не е нещо осезателно”.

 

Изследователите също така посочват, че макар в голяма степен пушенето на марихуана да не причинява трайни проблеми с белите дробове, пушачите може да страдат от кашлица и незначителни раздразнения на гърлото и белите дробове.

 

Изследването е финансирано от Националния здравен институт (NIH) и преглежда данни, предоставени от проекта за Изследване на риска за развиване на заболяване на коронарните артерии при млади хора (CARDIA). Този дългосрочен проект включва повече от 5 000 участника – мъже и жени, бели и черни, от четири различни града (Чикаго, Оукланд, Минеаполис и Бирмингам). Целта на проекта е да проучи развитието на сърдечносъдови заболявания и рисковите фактори. Изследването анализира здравни показатели при участниците в период от двадесет години, започвайки през 1985 г., когато те са били на възраст от 18 до 30 години.

 

Като цяло участниците в изследването е също толкова вероятно да пушат марихуана, колкото и цигари, а някои и двете. 37% от изследваните лица съобщават, че са пушили марихуана в даден момент по време на проучването. Учените казват, че това отговаря на процентите в националните проучвания за употребата на марихуана в САЩ.

 

Тестовете измерват въздушния поток и обема на белите дробове на участниците в годините 0, 2, 5, 10 и 20. Въздушният поток се измерва чрез обема въздух, който субектът може да издиша за една единствена секунда след дълбоко вдишване на въздух. Обемът на белите дробове се измерва въз основа на общото количество въздух, издишан след дълбоко вдишване. Като водещ автор на изследването, д-р Марк Плетчър, доцент по епидемиология и биостатистика в Университета на Калифорния, Сан Франциско, отбелязва: „В дадени аспекти пушенето на марихуана наистина прилича много на провеждането на тест на пулмонарната функция”.

 

Разликата в това как хората пушат марихуана и цигари може също частично да обясни разликата в това как тези навици засягат белите дробове, казват изследователите. Пушещите цигари в изследването пушели средно по осем цигари на ден. От друга страна, повечето от пушачите на марихуана пушели по два или три пъти на месец. При по-сериозна употреба на марихуана се забелязва известно понижаване на функцията на белите дробове. Изследването не прави разграничение между различните методи на вдишване на марихуаната.

 

THC има защитен ефект

 

Експерт, който не е участвал в изследването, д-р Доналд Ташкин от Университета на Калифорния, Лос Анджелис, изследва марихуаната вече повече от 30 години. Той отбелязва, че резултатите могат да бъдат частично обяснени от противовъзпалителните свойства на активната съставка на марихуаната. „Ние не знаем със сигурност, но е много възможно THC (тетрахидроканабинолът) действително да пречи на развитието на хронична обструктивна пулмонарна болест”.

 

Ироничното е, че това изследване е финансирано от институция на федералното правителство – Националния здравен институт (NIH), когато в същото време органите, налагащи федералните закони, предприемат мерки спрямо аптечните пунктове за медицинска марихуана в много щати. Може би Министерството на правосъдието би следвало да се запознае с резултатите на това изследване.

 

Източник: Natural News, цитирани от ZdraviVsekiDen.com