Кели Конуей и нейното куче Джорджия

Кели Конуей и нейното куче Джорджия
Снимка: CNBC

Джорджия, 5-годишно куче от породата Кавалер Кинг Чарлз шпаньол, е пациент, който ползва медицинска марихуана. На Кели Конуей, стопанката на кучето, често ѝ се налага да търпи критики от приятелите си, когато им споделя за нетрадиционното лечение.

 

“Казват ми как не могат да повярват, че дрогирам кучето си, но ситуацията не е такава“, обяснява Конуей.

 

Болестта на Джорджия е сирингомиелия, тежко неврологично заболяване, което не се е повлияло от традиционните лекарствени средства. Ето защо по-рано през тази година Конуей я води при д-р Синтия Грейвз (Cynthia Graves), която работи като специалист по алтернативна ветеринарна медицина във Филаделфия. Първоначално Грейвз провежда курс на лечение с акупунктура, която повлиява благотворно на Джорджия, a след това препоръчва Canna-Pet (добавка, която се произвежда от канабис) за овладяване на болките и тревожността.

 

Конуей подхожда скептично, но за нейна изненада резултатът е положителен.

 

“Случи се чудо, казвам това съвсем сериозно“, споделя Конуей пред CNBC. “Кучето ми се промени напълно. Сега Джорджия е щастлива и спокойна. Болките изчезнаха. Невероятно е.“

 

Щатите Колорадо и Вашингтон легализираха и уредиха законодателно  употребата на канабис за развлечение, а медицинската марихуана вече е разрешена под една или друга форма в 22 щата. Липсва обаче регулация от федерален или щатски орган на изцяло неуредената индустрия за добавки за домашни любимци.

 

Ситуацията се усложнява от обстоятелството, че DEA продължава да счита индустриалния коноп за контролирана субстанция, макар той да няма психоактивно действие.

 

Но времената се менят. Финансовата комисия на щатския Сенат, както вече писахме, прие с мнозинство 22 гласа „за“ срещу 8 „против“ план, който ще попречи на DЕА, както и всяка друга федерална агенция, да харчи финансови ресурси за прилагане на законодателството против конопа в щати, в които отглеждането му е разрешено. Предишната седмица мярката бе одобрена от Камарата на представителите.

 

Конгресът предприе тези стъпки, след като през май DЕА конфискува пратка конопени семена от Италия за Кентъки. Щатът заведе съдебно дело срещу федералното правителство, за да си върне пратката, и сега в Кентъки, отдавна известен с тютюневите си насаждения, вече има засят коноп.

 

Докато държавата се опитва да разреши този заплетен въпрос, а законодателите продължават да го разискват, земеделските стопани, бизнесът и пациентите (включително домашните любимци) изпреварват събитията.

 

Облекчаване на болката и тревожността

 

Грейвз е предписвала добавки на основата на канабис и на други кучета, които страдат от състояния на тревожност или болка. Тя е прилагала Canna-Pet и като съпътстващо противоракови терапии средство, както и за да повиши апетита на кучета, които отказват да се хранят.

 

“Ползотворното му въздействие върху някои от пациентите ми е безспорно“, заявява тя.

 

Две компании, базирани в Сиатъл – Canna-Pet и Canna Companion, са пионерите в тази нова и неизследвана област на ветеринарната медицина, свързана с канабиса.

 

Canna Companion е основана от д-р Сара Брандън (Sarah Brandon) и д-р Грег Копас (Greg Copas) – съпружеска двойка ветеринарни лекари.

 

Те откриват правилната дозировка, като първоначално използват собствените си домашни любимци, а по-късно и тези на свои роднини и приятели.

 

“Ползвахме информация от сферата на хуманната медицина и я съчетахме с това, което знаем за котките и кучетата. Постепенно намалявахме дозата, докато не достигнахме нива, които са едновременно безопасни и ефикасни за животните“, разказва тя.

 

При производството на капсулите на Canna Companion се смила цялото конопено растение — корени, семена, листа и стъбло, така че да се запазят всички съставки. Целта е да има съвсем малко количество THC в допълнение към канабидиола (CBD), който е един от основните лечебни компоненти.

 

Д-р Брандън без заобикалки признава, че все още не са провеждани научни изследвания, които да доказват лечебната стойност на хранителните добавки, получени от канабис. Тя се надява, че отправеното от нея “предизвикателство“ ще насърчи учените за изследвания в тази насока.

 

“Става дума за експериментална терапия и ние информираме хората, че това е така“, отбелязва д-р Брандън. “Това не е чудодейно лекарство. Наистина е добавка, предназначена да облекчава определени заболявания и да се прилага при продължителни терапии, а не като самостоятелно лечебно средство.“

 

Достатъчно надеждни ли са препоръките, базирани на личен опит?

 

На уебсайтовете на Canna Companion и Canna-Pet има трогателни разкази.

 

Например този на Кери Чърчил (Kerry Churchill) от Вирджиния. Кучето ѝ Джинджър има неврологични проблеми, които предизвикват неконтролирани мускулни спазми. Те не са изчезнали, но стопанката на кучето казва, че след приема на Canna Companion Джинджър е много по-енергична и отново е игрива.

 

“Като цяло тя изглежда по-щастлива, което ме радва много“, споделя Кери Чърчил пред CNBC. “Не си въобразявам. Качеството на живота ѝ определено се е подобрило.“

 

Анабел е 14-годишна персийска котка, чиято история е разказана на уебсайта на Canna-Pet. Стопанката ѝ – Роуз Ийстърлинг (Rose Easterling), която определя себе си като “Тома неверни“, подходила с големи резерви към продукта. Започнала да го дава на Анабел, защото не харесвала болкоуспокояващото, предписано ѝ от ветеринаря.

 

Действа ли?

 

От CNBC са се свързали с няколко ветеринарни експерти във връзка с използването на продукти от канабис за терапия при котки и кучета. Всеки от тях вижда потенциал за положително въздействие при определени състояния, например тревожност, както и за овладяване на болката.

 

“Не разполагаме с данни, въз основа на които да можем да определим дали би бил налице терапевтичен ефект или евентуални проблеми“, казва Патриша Толкът (Patricia Talcott), преподавател в Колежа по ветеринарна медицина на Вашингтонския държавен университет (College of Veterinary Medicine at Washington State University). „Вероятно рискът не е висок, но просто не разполагаме с информация за това.”

 

Д-р Робин Даунинг (Robin Downing), експерт в терапиите за овладяване на болката, която работи в Центъра „Даунинг“ за овладяване на болка при животните (Downing Center for Animal Pain Management) в Уиндзор, Колорадо, е съгласна с тях. Тя вижда голям потенциал, за прилагането на канабиса във ветеринарната медицина по подобие на хуманната.

 

“За съжаление не разполагаме с достатъчно изследвания при животните. Нямаме и сведения за дозировката“, казва тя.

 

Д-р Даунинг посочва още, че тази изцяло нова индустрия на практика е нерегулирана, що се отнася до производствените практики, контрола и стандартизацията на съдържанието.

 

“Необходими са много научни изследвания“, казва Нарда Робинсън (Narda Robinson), директор на Центъра за сравнителна и интегративна медицина (Center for Comparative and Integrative Medicine) във Ветеринарната университетска болница на Колорадския държавен университет (Colorado State University’s Veterinary Teaching Hospital). “Очакванията ми са, че ще се докаже определен ефект, но са необходими щателни проучвания. Трябва да научим повече за безопасността, дозировките и възможните приложения.“

 

Нарда Робинсън се надява през следващата година да започне клинични изпитвания,  но иска да събере информация от хора, които са давали на домашните си любимци продукти, съдържащи канабиноиди. За тази цел тя е регистрирала специален имейл адрес: [email protected].

 

Собствениците на домашни любимци трябва да подхождат предпазливо

 

Докато любителите на домашни животни чакат да се проведат научните изследвания, по всичко личи, че продажбите изпреварват науката.

 

Компанията Canna-Pet продава свободно продуктите си едва от осем месеца, а вече изпълнява поръчки на цялата територия на Щатите и в 23 чужди държави. Дан Голдфарб (Dan Goldfarb), директор на компанията Canna-Pet, определя ситуацията като “експлозивен пазар“, който ще бележи експоненциален растеж през следващите години.

 

“Няма риск. Няма вреди“, казва Голдфарб. “Конопът е невероятно безопасен. Искаме хората да го разберат.“

 

Въпреки уверенията на двете компании относно безопасността на техните продукти, специалистите по ветеринарна медицина съветват да се подхожда внимателно. Най-добрият съвет за момента: никога не давайте на котката или кучето си продукт, произведен от канабис, без да се консултирате с ветеринарен лекар.

 

По материали на CNBC