От началото на октомври, в щата Орегон ще бъде разрешена продажбата на марихуана за рекреационни цели. Всеки посетител,стига да е пълнолетен,ще може да закупи канабис от специализираните диспенсъри.

 

По този начин Орегон става третият щат, разрешил употребата на канабис, след Колорадо и Вашингтон.

 

От първи юли тази година, в Орегон са позволени отглеждането, притежанието и употребата на канабис за рекреационни цели. Но покупко-продажбата оставаше забранена, освен за медицински цели. Досега.

 

Продажбите на канабис ще бъдат ограничени ограничени до четвърт унция (около 7 гр,1 унция=28,3гр.) на човек на ден, но няма ограничение в продажбите на семена.

 

Марихуана за рекреационни цели ще се продава от същите диспенсъри, които продават и марихуана за медицински цели. Здравните власти в щата ще осъществяват надзора над продажбата на марихуана за забавление, поне до края на 2016г.

 

Медицинските диспенсъри вече са заредени и подготвени за промяната в ограниченията.

През 2014, Колорадо стана първият щат, който разреши канабиса. Малко по-късно същата година, бе последван и от Вашингтон.

 

Все още обаче федералните закони САЩ остават непроменени. И тъй като те са обвързани с банкирането, бизнесът с рекреационна марихуана в тези няколко щата, ще продължи  да оперира с пари в брой.

В Аляска и столицата Вашингтон също наскоро беше разрешено притежанието и употребата на канабис за забавление, но все още продажбата е забранена.
Това е типичен модел за легализация в Щатите: Първо се разрешава употребата и притежанието, а едва след това се разрешават и продажби.

 

В момента, дори едно от индианските племена в Южна Дакота, е започнало подготовката на плантация с канабис на територията на резервата си. Така, те биха могли да станат първото племе със принос за канабисовата индустрия.

Малко по-късно тази година ще се реши и дали Охайо ще стане петият щат, разрешил канабиса както за медицински, така и за рекреационни цели. Гласоподавателите ще направят своя избор на трети ноември.

 

Не е трудно да се забележи световната тенденция за облекчаване на законодателството, свързано с употребата на канабис, и резултатите не закъсняват.

 

Кога ли ще видим подобна толерантност и у нас?