Нова Зеландия закониЗаконодателите в Нова Зеландия отново преразглеждат законите за медицинската марихуана в страната, заради подадено изявление на партията Аотеароа за легализиране на канабиса (Aotearoa Legalise Cannabis Party – ALCP).

 

През изминалата седмица доктор Геоф Нолър (Geoff Noller) предостави на Комисията по здравеопазването в страната доказателство за потенциалните ползи от марихуаната, което представлява резултатите от скорошно проучване.

 

Данните на д-р Нолър се появяват малко след като пациенти изпратиха своя петиция до Парламента, в която искат от законодателите да прегледат отново изпратеното преди година предложение от Комисията по правни въпроси.

 

Миналата година финансираната от правителството Комисия по правни въпроси предложи законите за марихуана в страната да бъдат променени, за да може да се постави началото на клинични изследвания над канабис в суров вид. За съжаление, това предложение не бе взето под внимание.

 

И докато останалите държави по света бележат прогрес в посока осигуряване на пациентите свободен достъп до медицинска марихуана, законите в Нова Зеландия все още са далеч от подобен напредък.

 

Законодателната власт трябва тепърва да установи дали канабисът ще се предписва, изследва и отглежда легално в страната.

 

Източник: alcp.org.nz