Сицилия разрешава употребата на канабис с медицински цели

 

Изригването на Етна, Сицилия

Изригването на Етна, Сицилия, 30 ноември 2013 г.

Губернатор Крочета: „Мярка с изключителна социална и обществена значимост. Само по лекарско предписание. Болните ще могат да се лекуват и у дома.

 

Местните законодателни органи в Сицилия одобриха резолюция на здравния съветник Луча Борселино. С нея се дава път на възможната употреба на канабиноиди с медицински цели в регистрирани, както в частни така и в държавни, лечебни заведения в региона.  Това беше обявено публично от самия губернатор на Сицилия – Розарио Крочета.

 

«Мярката се явява логично продължение на вече реализираните промени в италианското законодателство относно употребата на канабис, но също и на разрешеното от съдилища лечение с това растение на пациенти, страдащи от различни заболявания, и най-вече от множествена склероза.».

 

За Крочета, «одобрението на една такава наредба е мярка от изключителна социална и обществена важност, която поставя Сицилия на преден план сред други европейски региони.». За да се попречи на злоупотребата с канабиноиди, предписването на такова лечение трябва да бъде извършено от лекари-специалисти, само в медицински заведения, като самата терапия може да бъде реализирана и в домашни условия.

 

Източник: La Stampa