Журнал за болестта на Алцхаймер

Изключително малко количество от веществото делта-9-тетрахидроканабинол (THC), което се съдържа в растението марихуана може да забави или прекрати развитието на болестта на Алцхаймер – това сочи предклинично проучване на Университета на Южна Флорида, публикувано онлайн на сайта на Журнала за болестта на Алцхаймер (Journal of Alzheimer’s Disease).

 

Невролозите от Университета открили, че много ниски дози THC намаляват произвеждането на протеина бета-амилоид, чийто мутации се свързват с развитието на Алцхаймер. Освен това те могат дори да предотвратят неправилното му натрупване в мозъка, което е предпоставка за развитието на коварната болест.

 

 Тези малки дози от веществото THC засилват функциите на митохондриите в клетките, което води до повече енергия в организма и подпомага за поддържането на мозъка здрав.

 

„THC е известно като силен антиоксидант с невропротективни свойства, но това е първият доклад, който показва, че веществото има директно влияние над болестта на Алцхаймер, като спомага намаляването нивата на протеина бета-амилоид, предотвратява неговото натрупване и подпомага митохондриалната функция“, каза водещият автор на проучването Куанхай Као (Chuanhai Cao) – доктор и невролог в института Byrd Alzheimer (Byrd Alzheimer’s Institute) и Медицинския колеж на Университета на Южна Флорида (USF College of Pharmacy).

 

„Понижените нива на бета-амилоида означават по-малко натрупване на протеина, което може да окаже влияние над развитието на Алцхаймер. THC е натурално и безопасно вещество, което може да ни помогне да създадем ефективно лечение на болестта в бъдеще“.

 

Нийл Набар (Neel Nabar) – съавтор и кандидат-докторант по медицина и философия, коментира бързо променящата се политическа обстановка относно медицинската марихуана.

 

„Все още сме далеч от консенсус по темата с медицинския канабис, но това проучване показва, че THC може да има терапевтично значение за Алцхаймер. По-добре ли е да подкрепяме болните да употребяват нелегални вещества, за да се борят със заболяването? Не. Трябва да помним, че дори един наркотик да бъде ефективен, той не трябва да бъде използван от всички. Тези открития ще ни помогнат да разработим медикамент, който е безопасен, легален и полезен при лечението на Алцхаймер“.

 

Източник: Journal of Alzheimer’s Disease