Канабисът помага за мозъкаПротивно на масовите истерии около вредата на марихуаната, това противоречиво растение все повече започва да се разглежда като чудодейно и лековито вместо като незаконен наркотик.

 

Ново изследване на германски екип от университета в Бон показва, че познатите досега ползи са само част от потециала, който крие забраненото растение. Учени от тамошния Институт по молекулярна психиатрия демонстрират, че канабисът има множество ползотворни ефекти, като изследването им се съсредоточава в един: активирането на канабиноидните системи на мозъка предизвиква освобождаването на антиоксиданти, които действат като почистващ механизъм.

 

Така тялото е способно с помощта на марихуаната да отстранява увредени мозъчни клетки. Подобен процес не само запазва тъканта и функцията и здрави и нормални, но може и да подобри и ефикасността на митохондриите, източниците на енергия на клетките.

 

Това изследване хвърля нова светлина върху начина, по който натуралните канабиноиди предотвратяват и възпрепятстват възпаления в мозъчната тъкан, които причиняват намалени умствени и когнитивни способности, упадък на нервната тъкан и мозъчна дегенерация. Учените са на мнение, че активирайки определени рецептори със съединения на канабиса, могат да се предотвратят или значително да се отложат болести като Алцхаймер, Паркинсон, Хънтингтън и други, включително самият процес на стареене на мозъка.

 

Андрас Биокеи-Горзо, ръководител на научната група, предупреждава, че това изследване, макар и да е научно коректно, не трябва да бъде повод за злоупотреба с марихуаната, а по-скоро за преразглеждане на законодателните и здравни норми около нея. Той изразява и опасения, че ако бъде легализирана, нейната дистрибуция ще бъде поето изцяло от големите фармацевтични компании, което би довело до огромно недоволство както сред обществото, така и сред учените, които я изследват.

 

Източник: Dnes.bg

 

Източник на изследването: rstb.royalsocietypublishing.org