Масло от канабис против рак

Стъпка по стъпка: Как маслото от канабис променя живота на пациенти с онкологични заболявания в Обединеното Кралство

 

Във всеки друг смисъл, това бе един обичаен летен ден за Джордж. Човек, превърнал се от социологиологически изследовател в режисьор на документални филми, той бе излязъл за кафе, когато реши да се отбие в местен магазин за здравословни продукти, за да посети добър приятел, собственика на магазина. Без да има и най-малка представа, че това посещение ще изправи Джордж пред 18-месечно приключение, в което ще се преплитат житейските истории на над осем различни и непознати хора.

 

Малко след като пристига в магазина, нов клиент влиза със специална молба:  масло от канабис. „Когато той влезе,“ започна Джордж, „тогава ми мина през ума, че има рак. Той просто изглеждаше като раково болен. Беше около 60-годишен и когато попита за масло от канабис, очевидно нямаше представа какво говори.“ Джордж и собственикът на магазина също нямаха.

 

Имайки предвид силната подкрепа за медицинския канабис в САЩ, повечето американци не биха били изненадани от молбата за масло от канабис. Джордж, обаче, живее в Обединеното кралство, където гражданите все още са изправени пред жестоки наказания за отглеждане и притежание на канабис. За разлика от САЩ, Канада и други европейски страни, където през последните няколко години политиката, свързана с канабиса е станала по-либерална, политиката относно марихуаната във Великобритания всъщност регресира.

 

Съгласно закона срещу наркотиците във Великобритания, различните забранени вещества са групирани в различни класове, в зависимост от това колко опасни са за здравето. За кратък период от време (между 2004 и 2009 г.), канабисът е класифициран като едно от най-малко вредните вещества, заслужил си клас C. Този клас означава, че хората, които бъдат заловени с трева ще се сблъскат с максимум две години затвор.

 

Въпреки че наказание клас C за канабиса изглежда сурово, марихуаната, намираща се на най-ниското стъпало в системата за класификация на Великобритания представлява миг толерантност от страна на британското правителство. За съжаление през 2009 г. бе взето решение за прекласифициране на канабиса като наркотик от клас B, заедно с кодеина и амфетамина. Според ограниченията на клас Б, всяко лице, заловено да отглежда или притежава канабис в Обединеното кралство (с изключение на чужденци с лекарско предписание, получено на други места в Европа) е изправено пред глоба и / или до пет години затвор.

 

Така че, когато пациент с рак влезе в местния магазин за здравословни продукти да търси масло от марихуана, не е изненада, че нито Джордж, нито собственикът на магазина са разбрали какво точно говори той.

 

„Като ни разказа историята си разбрахме, че има рак на белите дробове“, каза Джордж.“ Той се е разпространил от дробовете му към бедрата, а след това до костите и врата му. Имаше бучка под кожата си. Трудно ходеше, беше с  патерици. След като е преминал два курса химиотерапия е казал на лекарите, че нямат какво повече да му предложат.“ С идването си до магазина този човек отчаяно се опитваше да намери последното лекарство, което може да удължи живота му.

 

Тежкото положение на мъжа накара Джордж и собственикa на магазина  да направят малко проучване. Какво точно представлява маслото от канабис и защо този човек вярва, че то ще окаже влияние върху рака му? Подобно на повечето находчиви хора, Джордж се насочи към интернет. Той бе шокиран от това, което откри.

 

„Това бе невероятно. Беше почти като „белия шум” на информацията.” Скоро след началото на търсенето си, Джордж попада на множество изследвания, които показват, че канабисът може да бъде ефективен инструмент за намаляване растежа на туморите и борбата с рака. Наскоро през 2013г., проучваниятата към университета Компултенсе в Мадрид  установиха, че тетрахидроканабинолът (THC), действително кара раковите клетки да се свиват в животински модели, като по този начин драстично се намалява размера на тумора и неговото разпространение.

 

Докато темата има много информация в различни академични издания (съществува дори международна годишна конвенция за канабиноидната медицина, където лекари и изследователи представят своите открития), повечето от тези изследвания не са оповестени и остават под формата на трудно разбираемия научен език. И все пак, в същото време, много хора смятат, че е трудно да се даде легитимност на вълните невероятна информация, твърдяща, че канабисът лекува всичко от фантомни болки в крайниците до церебрална парализа.

 

Бе необходим само един пациент, за да вдъхнови Джордж да се свърже с Jeff Ditchfield и Bud Buddies, организация в Обединеното Кралство, която дава масло от канабис на пациентите напълно безплатно и учи пациентите как да си го приготвят сами. Маслото от канабис, известно също като маслото на Рик Симпсън, е етерично масло, извлечено от растението канабис, което могат да се приемат през устата, давайки на пацентите полезните активни канабиноиди, като се избягват страничните ефекти на пушенето на растението. Пациентите, обаче, все още изпитват психоактивните ефекти на растението с маслото от канабис, което кара някои да изберат маслата с високо съдържание на CBD щамове.

 

Обединявайки филмови таланти и инфраструктура Bud Buddies вече е създал и пуснал в действие Проекта „Буря“. Това е документален филм, който проследява живота на четирима възрастни и две деца с рак в напреднал стадий и задачата им да намерят лекарство за удължаване на живота след като традиционното лечение е било неуспешно.  Проектът буря дава на британската публика един по-различен поглед върху растението. Във филма, зрителят е заведен навсякъде от лабораториите за канабис до къщи, в които се отглежда канабис и домовете на пациенти, за да се даде на зрителя най-цялостната възможно представа за света.

 

„В момента във Великобритания,“ обяснява Джордж, „дебатът относно канабиса не печели гласове. Няма достатъчно обществено мнение, което реално да повлияе на законодателството. След се надигне единен глас и е пределно ясно, че обществеността се чувства по определен начин, тогава ще започнат да печелят гласове.“

 

Джордж и екипът на Bud Buddies се надяват да реабилитират отношението към конопа, като демонстрират трудностите, пред които са изправени гражданите, когато се опитват да получат достъп до медицински ресурси, които изглежда набират легитимност почти навсякъде, с изключение на Обединеното кралство.

 

„Защо това не е обществено достояние? Защо хората не стоят с вдигнати ръце, крещейки за това, да го поискат?“попита Джордж. „С проекта Буря се стремим да заинтригуваме вниманието на хора като теб и мен. Хората, които когато гледат този документален филм, виждат членове на собственото си семейство. Ще видиш човек, който е като твоя баща или дядо. Ще видиш Река, майка на две деца на около четиридесет години. Тя има рак на дебелото черво и има по-малко от 5% шанс да живее още две години. Ще видиш хора минаващи през болестта.“

 

Не само, че това е вид изключително мощен активизъм, но той дава на зрителя много лично разбиране на текущата дилема, пред която неизлечимо болните са изправени във Великобритания. Проект Буря не се стреми просто да предостави на зрителите още непотвърдена или научна информация, която може само да внесе допълнително объркване за канабиса за медицински цели. Вместо това, той изследва науката, проучванията, и историята, които са дали своя принос за нашето объркано разбиране за канабиса. Това е призив към човешко разбиране и състрадание.

 

„Ако имаш работа с хора, които умират от рак и нещото, в което те вярват, ще ги спаси – ти си отговорен да бъдеш обективен. Няма да излъча филм, който ще вдъхне фалшива надежда.“

 

Въпреки, че Проект Буря далеч не е завършен, Джордж и тези, които участват в проекта, вече са дълбоко повлияни от филма. Екипът на Проекта буря все още не е направил никакви официални прес-съобщения, но вече са стичат дарения от поддържащи британци. „Не става въпрос за парите,“ каза Джордж. „Става въпрос за максимален ефект.“

 

Докато ефикасността на този проект все още се доказва, едно нещо е сигурно: силата на емоцията на един човек вече е докоснала живота на няколко души, които търсят единствено още малко време на тази земя.