Възрастни растения медицинска марихуана

Бележка на редактора: Дейвид Л. Нейтън (David L. Nathan), доцент в Robert Wood Johnson Medical School, беше избран за член на Американската психиатрична асоциация. Преподава и практикува обща психиатрия в Принстън, Ню Джърси.

 

Дейвид Фръм (David Frum) е един от най-добрите и разумни съвременни журналисти, но скорошната му публикация в CNN.com относно марихуаната беше разочароваща. Не защото се застъпва за декриминализация на марихуаната – тъй като смята, че арестуването и осъждането на хора, употребяващи ежедневно мека дрога, е лоша идея – а защото е против легализацията. 

 

Съгласен съм с това, което той казва за потенциалната вреда от тревата, особено за юношите и за хората, страдащи от психични заболявания. Подобно на Фръм, аз съм баща, който също се притеснява децата ми да не получат отклонения вследствие употребата на марихуана. Но също така съм и лекар, който разбира, че законовите последствия за потребителите на марихуана са далеч по-лоши от последствията за здравето.

 

Фръм се обявява за намаляване на наказанието за употреба на марихуана от възрастни, но смята, че употребата й все пак трябва да се смята за криминално деяние, за да изпрати послание към младите хора, че „тревата е лош избор“. Забраните обаче, понякога са повече стимулиращ, отколкото възпиращ фактор за юношите. Децата са достатъчно умни, за да разпознаят аргумента „защото аз така казвам“, който съответно отхвърлят. Като се опитваме да скрием марихуаната от любопитните по рождение млади хора, ние всъщност я превръщаме в „забранения плод“ . Мисля, че по-добрият подход е да извадим „тревата на показ“, да легализираме употребата й за хора над 21 години и да образоваме децата от най-ранна възраст за реалните опасности при употребата й за развлечение.

 

В кариерата си на клиничен психиатър съм виждал хора, съсипали живота си, следствие употребата на кокаин, болкоуспокояващи и алкохол. Бил съм също и свидетел на унищожаването на живота на употребяващи канабис, но не заради злоупотреба с дрогата, а заради съдебната система, която смазва всеки, който употребява марихуана.

 

Алкохолът, цигарите, марихуаната, кофеинът и рафинираната захар са сред най-често използваните субстанции, които потенциално водят до привикване към тях. Наистина би било най-добре всички тези субстанции да не присъстват в нашето ежедневие. Но само марихуаната е незаконна, въпреки категорично по-вредното влияние на алкохола и цигарите. А в някои отношения дори захарта представлява по-голяма заплаха за здравето на хората, отколкото тревата.

 

Съгласен съм с Фръм, че непрекъснатата употреба на марихуана е свързана с промени в настроението и с ниска мотивация, особено когато започва в юношеска възраст. А при лица с психоза тя може да предизвика или да влоши симптомите им.

 

Далеч по-опасна е обаче злоупотребата с алкохола, която може да доведе до панкреатит, гастрит, цироза, трайна деменция, психологическа зависимост и абстиненция с фатални последици. Здрави, но неразумни тийнейджъри и млади хора, плашещо лесно могат да приемат смъртоносна доза алкохол, докато при употребата на марихуана това няма как да се случи. Освен това алкохолът води до грешни преценки, резултатите от които са насилие, рисково сексуално поведение и употреба на твърди наркотици.

 

Тези, които смятат, че канабисът е врата към опиатите и други опасни наркотици, едва ли осъзнават, че незаконното закупуване на марихуана излага на опасност потребителите, тъй като дилърите, освен нея, продават и твърди наркотици. Като се има предвид популярността на марихуаната, консумацията на по-опасни наркотици действително може да намалее, ако тревата се закупува, примерно, от магазин за алкохол, отколкото от улицата, където се продават хероин и крек.

 

В името на нашите деца, легализирането и регулирането на пазара на марихуана е належащо и по друга причина. Това са примесите в нелегално продаваната марихуана и имитациите й, съдържащи много по-опасни вещества (синтетична трева). Подобно на фалшивия алкохол, разпространението на вредни синтетични заместители на марихуаната (K2 и Spice) нараства. Американската служба за борба с наркотиците се опитва да се справи с това, като ги обяви за незаконни, но аз не виждам спад на популярността им сред моите паценти.

 

Природната марихуана, законна или не, е далеч по-безопасна от синтетичните канабиноиди.
И така, на кого първо е хрумнала „брилянтната“ идея за забрана на канабиса? На лекари? На обществена организация? Не. Честта се пада на Федералното Бюро за борба с наркотиците и лично на Хари Енслингер, който през 1937 г. прокарва закони, забраняващи отглеждането, търговията и употребата на всички форми на канабиса, включително на инертното, но полезно от стопанска гледна точка конопено растение.

 

Забраната на така наречената „Трева на лудостта“ в Америка се базира на лоша наука и изфабрикувани истории за насилие, извършено под влияние на марихуана. „Канабисовата лудост“ проявяват не тези, които го употребяват, а онези, които го криминализират толкова скоро след грандиозния провал на сухия режим.

 

Не може да се каже, че законите за забрана на марихуана не промениха използването ѝ в САЩ. Канабисът е много по-употребяван днес, отколкото когато и да било преди забраната му, въпреки че е култивиран и употребяван от зората на човешкото съществуване. Нещо повече, забраната води до значително увеличаване на незаконните действия и насилието. Хора, които иначе спазват законите, но употребяват канабис, стават престъпници, а престъпниците забогатяват чрез освободена от данъци, кървава и високодоходна търговия.

 

Америка може да оправи тази бъркотия чрез легализация на марихуаната. Федералните, щатски и местни органи на управлението могат да регулират търговията с канабис, както правят това с алкохола и тютюна – контролиране на отглеждането на растението, контролиране на местата, където се продава, и облагане с данъци на всички доходи от отглеждане и продажба. По такъв начин ресурсите на държавата ще се пренасочат от наказание към превенция.

 

Забравете остарялата догма и преценете марихуаната сама по себе си. Ако все още мислите, че марихуаната трябва да е нелегална, тогава е логично да подкрепяте и криминализирането на алкохола и тютюна. Трябва да подкрепите и енергичното преследване, дори вкарването в затвора на производители и консуматори. Звучи ли това нелепо? Тогава трябва да направите извода, че единственият разумен подход е канабисът да бъде легализиран, а отглеждането и търговията – регулирани и облагани с данъци.

 

Източник: CNN