Дрога цени

 

Забранените вещества стават все по-чисти и евтини, а наркопазарът се разраства

 

Проведените наскоро изследвания във Великобритания доказват, че международната война с наркотиците не се е отразила, нито на тяхната достъпност, нито на обемите на производство. Според концепцията за „война”, чрез забрани и изземане на психоактивни вещества от свободна продажба и унищожаване на търговската инфраструктура –наркотиците ще станат по-скъпи и по-малко чисти.

 

В действителност, обаче нещата стоят съвсем иначе

 

Резултатите от изследване, публикувано на сайта на British Medical Journal Open,  проведено от Международния център за научни изследвания в областта на наркотиците сочат, че войната с наркотиците е претърпяла съкрушително поражение, тъй като през последните 20 години забранените вещества станаха по-чисти, а цените им намаляха.

 

Учените са анализирали данните от седем международни държавни организации по контрол на наркооборота, събирани в периода от 1990 до 2010 година. Според резултатите от тези изследвания, намаляването на цените и подобряване качеството на наркотиците е световна тенденция. Например в САЩ между 1990 и 2007 г. цените за хероин, кокаин и марихуана са намаляли с 20% (с оглед на инфлацията). Чистотата на хероина се е увеличила с 40%, на кокаина с 11%, на канабиса със 161%. В Европа през същия период, пак с отчетена инфлация, цените за опиати са паднали със 74%, а за кокаин съответно с 51%. В Австралия коката е поевтиняла с 14%, а хероинът и марихуаната с 49% и то само за периода от 2000 до 2010 г.
С дребни изключения, и независимо от нарасналото финансиране на програмите за противодействие на световния наркотрафик, борбата с наркотърговията не е дала очакваните резултати, обобщават авторите на проучването.

 

Учените предлагат функциите за контрол върху наркотиците частично да бъдат прехвърлени към здравоопазващите органи

 

Подобна позиция изказа Майк Бъртон, шефът на полицията от английския град Дарем. В открито писмо публикувано в The Observer той пише: „тежките наркотици следва да бъдат декриминализирани и наркозависимите да минават курс по лечение, а не да лежат в затвори”. Бъртон смята, че забраната на наркотиците донася многомилионни печалби на престъпните организации и отмяната на тази забрана ще лиши наркокартелите от доходи.

 

„Забраната на наркотиците беше ужасна грешка, която превърна наркопласирането в едно от най-доходоносните пера на организираната престъпност.” – смята Дани Кушлик от TDPF (The Transform Drug Policy Foundation), цитиран от БиБиСи.

 

За провала на войната срещу наркотиците се говори и в доклада на Глобалната комисия по наркополитика (Global Commission on Drug Policy), в състава на която има високопоставени, действащи и бивши представители от ООН.
В частност, в документа се казва, че войната срещу наркотиците не е успяла да попречи на разрастването на глобалния нелегален наркопазар, попаднал в ръцете на нелегалните структури. Световните продажби на кокаин, например, от 1998 до 2008 година са нараснали с 27%, на опиум с 34,5% и на марихуана с 8,5%.

 

Международната борба срещу наркотиците се води от 1961 година, когато ООН ратифицира Единната конвенция по упойващи вещества, в която страните членки се призовават да забранят свободния оборот на дроги. Множество експерти свързват тази прохибиционистична политика с криминализацията на наркопазара. Самото понятие „война срещу наркотиците” се появява десетилетие по-късно, когато президентът на САЩ, републиканецът Ричард Никсън, обявява за новия си подход в наркополитиката.