Целиакията има опустошително въздействие върху страдащите от нея, но има данни, че съществува природна растителна терапия, която може да облекчи и дори да излекува тази болест – канабисът.

 

Болните от целиакия получават автоимунни атаки на тънкото черво след прием на храни, които съдържат глюкоза. В резултат но това е възможна появата на болки и невъзможност за усвояване на хранителните вещества, а в дългосрочен план и развитие на диабет, множествена склероза и рак.

 

В храненето на западния свят глутенът е в изобилие, но въпреки това съществува вероятност хората, които се стараят да го избягват, да приемат известно количество без да искат, а дори и в малки количества, той може да доведе до изключително болезнени и неприятни преживявания. За щастие марихуаната може би е решение.

 

 

Хибрид с преобладаващи гени на Indica във фаза на цъфтеж

 

В едно изследване, публикувано в специализирания медицински журнал „PLOS One през 2013 г., се твърди, че канабисът може да изиграе ключова роля за овладяване на разрушителните последици от целиакията. При изследването, проведено от учени в университета в Терамо, Италия, е направена чревна биопсия на пациенти с целиакия, въз основа на която са изследвани канабиноидните рецептори в червата, които играят роля в контрола на възпалението и нарушените функции. Резултатите показват значително по-голямо количество на рецепторите у хората със заболяване в активна фаза, отколкото у онези, прилагали терапия чрез диета без глутен в продължение на най-малко 12 месеца. Това води учените до заключението, че данните „свидетелстват за терапевтичния потенциал на таргетирането на канабиноидните рецептори при пациенти с целиакия“.

 

Резултатите от проучването се подкрепят от научно непотвърдена информация. Според някои пациенти марихуаната всъщност изцяло ги е излекувала  от целиакията.

 

“Само след 6 месеца употреба на канабис, заболяването ми на практика изчезна”, пише за „Reset“ Матю Дистефано.“Надявах се само да получа облекчение на трайните си симптоми. Освен добрите резултат от ендоскопията, които получих, изчезнаха анемията, протеиновият, калциевият и железният дефицит, от които страдах. На практика се излекувах.”

 

Пунктовете за разпространение на медицинска марихуана препоръчват сортовете от вида Indica за третиране на проблеми с храносмилането като целиакията, защото те спомагат за мускулната релаксация.  Според уебсайта http://www.medicalmarijuanastrains.com цветовете на сорта „Arizonan Western Light Purp“ имат положително въздействие конкретно при целиакия. От друга страна, при търсене на информация относно други сортове Indica, като „Auntie Em“, „Blackberry“, „Black Domina“, „Bluberry“, „Chemo“, „Blue Fruit“, „G13“, „Mandala No. 1“, „Purple Kush“, „Ultimate Indica“, „Santa Maria“ и „Super Silver Hazethat“,  излиза, че те са препоръчителни при други заболявания на стомашно-чревния тракт като синдрома на раздразненото дебело черво.

 

Разбира се, проблемът е легалното набавяне на канабис. В момента в нито един от щатите, където медицинската марихуана е легализирана, целиакията не присъства в списъците със симптоми, които са основание за легално ползване на канабис. В Калифорния обаче на лекарите е разрешено да предписват марихуана за всяко заболяване, за което преценят, че може да е полезна. Джесика Дено, която е болна от целиакия,  от белязва в лога си „Life of a Celiac “, че по тази логика целиакията  отговаря на необходимите критерии по множество показатели.

 

“Марихуаната „успокоява стомашно-чревния тракт“, като забавя контракциите на мускулите, които осигуряват движението на храната през стомаха и червата, и намалява отделянето на течност в червата, на която се дължи диарията (а тя е един от най-тежките симптоми на заболяването)”, пише Дено. „Освен това марихуаната контролира мускулните спазми, които съпътстват диарията. Същевременно повишава апетита и може да противодейства на недостатъчната способност на стомашно-чревния тракт да усвоява хранителните вещества, които приемате.“

 

Болните от целиакия, които живеят в щати, където хроничната болка включена като основание за ползване на медицинска марихуана, също разполагат с потенциална възможност за легален достъп до такава. За хората в останалата част от страната обаче остава изборът да търсят лекарството си на черния пазар или просто да се въздържат от употребата на растението, което може да се окаже най-ефективната терапия при целиакия.