Мъж прилага масло от канабис за успешна терапия на още едно нелечимо заболяване – хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ)

 

Канабис и белодробни проблеми

ХОББ, или хроничната обструктивна белодробна болест, е на трето място по брой на причинените смъртни случаи, предхождана само от сърдечните заболявания и рака. При ХОББ дихателните пътища в белите дробове на болните се стесняват или настъпва загуба на еластичност на белодробните алвеоли и невъзможност за пълноценни дихателни цикли, което води до обструкция. Фармацевтичните продукти, предписвани за третиране на симптомите, често имат странични ефекти, които предизвикват допълнителни проблеми. Затова може би е време да насочим вниманието си към алтернативни решения – към марихуаната.

 

Дали не е време за медицинска марихуана?

 

Ситуацията по отношение на терапиите за това заболяване в сферата на конвенционалната медицина е толкова мрачна, че пациентите, които отчаяно търсят начин да  възстановят нормалното си дишане и да намалят кашлицата и бронхиалната секреция, търсят спасение в медицинската марихуана, за да получат поне известно облекчение, без нежелани странични ефекти.

 

Причините да избягват пушенето на цигари с марихуана са очевидни, но според мнозина лекари инхалирането чрез изпарител влияе положително при ХОББ, без да обостря белодробното възпаление.

 

При директен орален прием на канабис се постигат още по-добри резултати, особено ако става дума за силния, висококонцентриран екстракт на масло, добиван от Рик Симпсън (Rick Simpson) първоначално в Канада, а сега и в Източна Европа. Мнозина от защитниците на медицинската марихуана, особено в държавите, които са благосклонно настроени към нея, са се научили как да произвеждат маслото сами и го предоставят на нуждаещите се.

 

Фокусът на общественото внимание, що се отнася до лечението с канабис, е до голяма степен изместен към ракаболестта на Крон, хроничните епилептични пристъпи и глаукомата. Дори при страдащите от заболявания като болестта на Паркинсон и множествена склероза се наблюдава положително въздействие при различни видове приложения на канабис със съдържание на THC. Пациентите с ХОББ обаче също могат да се възползват от потенциала на растението.

 

Базираната на фармакологично лечение конвенционална медицина досега не е успяла да предложи ефективна терапия за нито едно от тези заболявания, или поне облекчаване на симптомите, без това да е свързано с усложнения, някои от които фатални. Ето защо някои болни от ХОББ са се насочили към популярното напоследък третиране с канабис и са постигнали положителен резултати. Сред  успешните случаи са и пациенти с ХОББ в напреднал стадий и остър белодробен емфизем.

 

Един от случаите на успешно прилагане на канабис при ХОББ

 

Джеф Уотърс (Jeff Waters) е едва на 36 години, когато лекарите му поставят диагнозата ХОББ. Осем години по-късно, при един от поредните бронхиални пристъпи, му се налага да постъпи в спешно отделение. Специалистите установяват наличие на белодробни лезии и определят, че заболяването му е навлязло във втори стадий. Лекарят му предписва няколко фармацевтични лекарствени средства, но го предупреждава, че състоянието му ще продължи да се влошава, а крайният изход ще е фатален.

 

Болестта на Джеф прогресира. Той вече не е в състояние да изкачи дори един етаж стълби и достига третия стадий на болестта, при който му е необходим кислороден апарат. Къпането и бръсненето се превръщат в почти непосилни задачи за него. Поради алергична реакция към медикамент за регулиране на високо кръвно налягане, който му е предписан, е хоспитализиран за около месец в болнично отделение за интензивни грижи с остра пневмония. След като се възстановява, решава да се справи с болестта си без намесата на конвенционалната медицина.

 

Джеф намира в интернет пациенти с ХОББ, решили проблемите си с помощта на масло от канабис, и чрез тях открива как да си го набавя. Само два месеца след като започва да го използва, Джеф вече няма нужда от допълнителен кислород и от предписаните му лекарства. Всеки ден изминава пеш между две и пет мили и твърди, че благодарение на маслото от канабис е успял „да си върне предишния живот“.

 

Източник: naturalsociety.com