Чудодейна марихуана? Силните пристъпи на едно 6-годишно момче от Калифорния драстично утихват благодарение на течна марихуана

 

Епилептични пристъпи на 6-годишно детеБащата на детето споделя, че пристъпите са били всекидневен кошмар преди лечението с медицинска марихуана. Въпреки това, медицинските експерти поставят под въпрос рисковете от лечението на деца с веществото.

От Виктория Кевалиер / NEW YORK DAILY NEWS – 11.12.2012

 

 

 

„Пристъпите на Джейдън Дейвид били намалени, като животът му е далеч по-нормален, след като вече се лекува с форма на течна марихуана”, казва бащата на детето, Джейсън.
 
Едно шест-годишно момче от Калифорния, което страда от силни епилептични пристъпи, оставящи го тресящ се в конвулсии на земята  плачещ за помощ, най-накрая са намерили облекчение, споделя семейството му.
 
Джейдън Дейвид вече приема медицинска марихуана.
„Боли го, страда и плаче”, каза бащата на детето, Джейсън Дейвид. „Не можеш да му помогнеш, независимо от нищо. Какво се предполага, че трябва да правиш? Трябва да направиш, каквото се налага, за да спасиш живота му.”
 
„Пристъпите на Джейдън бяха почти всекидневен кошмар“, сподели за CNN бащата Дейвид. Животът на сина му бил толкова осакатен от агресивните припадъци, породени от синдрома на Драве (Dravet’s syndrome), една рядка форма на епилепсия, че той не е бил в състояние да ходи или да приема твърда храна. Джейдън е постъпвал по спешност в болницата в техния град Оукланд над 40 пъти.
 
Момчето дори приемало по 22 хапчета дневно, въпреки че не е имало подобрение на неговото състояние.
 
Затова миналата година Дейвид дал на сина си една течна форма на марихуана, която е легална за някои медицински цели в Калифорния. „Резултатите бяха драстични“, казва Дейвид.
 
„За първи път, откакто той беше на четири месеца, сега Джейдън може да изкара деня без един припадък“, споделя бащата. 
 
От една година насам той е в състояние да ходи, да тича, да плува и да си играе с другите деца.
 
Също така, неговият баща започва да премахва дневния прием от две дузини противо-гърчови таблетки, които са предписани на сина му, като смята, че те може да спират правилното развитие на момчето, докладва CNN.
 

От Здравния Център ‘Харбърсайд’ (Harborside Health Center), клиника за медицинска марихуана в Оукланд, щата Калифорния, казват, че Джейдън не е единственият детски пациент, на когото помагат. 
 
На децата, страдащи от тежък аутизъм, епилепсия, синдром на хиперактивност и нарушено внимание (ADHD), както и рак, може да им бъде помогнато посредством медицинска марихуана, заяви изпълнителният директор на Центъра, Стивън ДеАнджело.
 
„Това, за което се тревожа, са хилядите деца, които са като Джейдън – които страдат ненужно, на които знам, че можем да помогнем”, казва той. „Единственото нещо, отделящо ги от помощтта, са едни остарели правила, които трябва да бъдат променени.” 
 
Въпреки това, медицинските експерти смятат, че прилагането на медицинската марихуана върху деца има своите неизвестни потенциални негативни странични ефекти.
 
Мозъкът на едно дете „продължава да търпи важно развитие до 25-годишна възраст… и децата, и юношите са с много по-голям риск от пристрастяването към марихуана, като зависимостта става доста по-често”, спорят в един изследователски доклад от Калифорнийското Дружество по Медицина на Зависимостите (the California Society of Addiction Medicine).
 
Но за Дейвид ползите значително надвишават рисковете. „Това не е медицинска марихуана, това е чудодейна марихуана”, казва той.