Медицинската марихуана помага при глаукома

 

Заяви доц. д-р Наталия Петкова – водещ български специалист-офталмолог,
на лекция, проведена по повод световната седмица на глаукомата

 

доц. д-р Наталия Петкова

доц. д-р Наталия Петкова

Около 80 000 са българите страдащи от глаукома – прогресиращо, повишено очно налягане, довеждащо до притискане на очния нерв и необратима загуба на зрението, съпроводено с болки в очите. Лечението е скъпо, като често се налагат допълнителни лазерни операции и вкарване на имплант в окото, който струва около 2 000 лева и не се поема от здравната каса.

 

Това стана ясно на срещата.

 

„Пациентските организации трябва да отстояват правата си” – бяха единодушни и двамата лекари.

 

Срещата завърши с отговори на наболели въпроси, зададени от множеството пациенти, присъствали в аулата. Своевременната диагностика, изборът на лечение и недостатъчната осведоменост на пациентите, бяха сред най-обсъжданите теми. Немалко се коментираха и цените на различните лекарства и тяхното поемане от НЗОК. Пациентите следва да са по-информирани и да имат повече доверие към лекарите, призоваха лекторите.

 

Глаукомата, според съвременните схващания спада към невродегенаритивните смущения, на които съгласно Европейския Регламент 726/2004, приет на 31 март 2004 година (и задължителен за прилагане от 2008 насам) следва да се отделя особено внимание, наред с раковите и автоимунните заболявания.