ТНС лекува сънна апнеяЧикаго, ИлинойсПерорално приложение на THC намалява симптомите на сънна апнея, според данни от клинично проучвание, публикувано онлайн в научното списания Frontiers in Psychiatry. Сънната апнея е разстройство на съня, което се характеризира с чести прекъсвания в дишането – до десет секунди или повече, по време на сън. Това състояние е свързано с множество физиологични разстройства, включително умора, главоболие, високо кръвно налягане, неравномерен пулс, сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт.

 

Изследователи от Илинойския Университет в Чикаго, Департамент по медицина, са изследвали поносимостта и ефикасността на dronabinol (ТНС в сусамово масло) при 17 пациенти с обструктивна сънна апнея.

 

Приемането на THC в продължение на 21 дни води до значително намаляване на АНI (апнея хипопнея индекс). Лечението с дронабиол е безопасно и се приема добре.

 

Авторите заключават: „Тези открития трябва да се потвърдят в по-обширно изследване, за да се идентифицира субпопулацията, при която сънната апнея може да се лекува с канабиноиди.“

 

Изследване: Norml.org