Възрастен пациент вдишва канабисов дим

Възрастен пациент вдишва канабисов дим от изпарител в старчески дом

В Израел канабисът е причислен към нелегалните наркотици, но използването му като лекарствено средство е позволено. 

 

В нито една друга страна на света марихуаната  не е изследвана толкова подробно на държавно ниво. Учените от Обетованата земя успяха да селекционират сорт канабис, който няма психоактивно действие.

 

За медицински цели марихуаната в Израел се използва от 1990 година. Около 100 000 израелци имат официално разрешително да използват канабиса в качеството му на лекарствено средство за лечение на определени заболявания като множествена склероза, онкологични заболявания, болест на Паркинсон, както и на някои психични заболявания.

 

Най-голямата канабисова плантация в Израел е Тикун Олам, разположена в плодородния Север на страната. В оранжерии, снабдени с най-съвременно оборудване, се отглежда канабис, предназначен само и единствено за медицинска употреба. Неотдавна, заедно с традиционните сортове марихуана тук започна култивирането на сорт, в който отсъстват психоактивни съставки. Чрез дълга и  внимателна селекция от растението практически се отстранява основният канабиноид, който действа на психиката – ТНС.

 

ИЗРАЕЛ: Марихуана за пенсионери и деца

ИЗРАЕЛ: Марихуана за пенсионери и деца

Този сорт марихуана е с повишена концентрация на канабидиол, който има противовъзпалително, успокояващо и болкоуспокояващо действие. Този канабиноид не взаимодейства с мозъчбните клетки и поради тази причина  няма нежелани ефекти.
«Марихуаната без ТНС не изменя съзнанието ви. След приемането й можете спокойно да шофирате, да работите, да се занимавате с любимите си ежедневни занимания. Именно поради това, нашият нов сорт е отлично приложим за лечение на възрастни хора, пенсионери и деца» – казва Зак Клейн, ръководител на изследователския център на Тикун Олам.

 

Новият сорт марихуана, заедно с традиционните, вече  започна да пристига в болниците и домовете за възрастни. Старите хора, които пушат, я използват по традиционния начин, останалите използват изпарители или я приемат смесена  с кисело мляко.

 

Онкологично болни хора съобщават от болниците за отличните болкоуспокояващи и стимулиращи апетита свойства на новата трева, което е особено важно при отслабения от химиотерапия организъм на болния.

 

Израел отдавна поддържа и инвестира в изследвания на медицинските свойства на канабиса. Именно в Израел през 1964 година за пръв път е изолиран ТНС – психоактивният  компонент на марихуаната  от докторите  Мишулам и Гаони.