МангоУчени от Университетския Медицински център в Сан-Диего, Калифорния, са открили, че химически съединения, намерени в състава на плодовете на мангото, могат да усилят ефекта на тетрахидроканабинола и да удължат еуфоричните ефекти на марихуаната.

 

Причината е в химическо съединение, известно като мирцен (myrcene). То отговаря за мириса на растението и обикновено се използва в парфюмерията. Мирценът се съдържа, освен в мангото, в канабиса, лимоновата трева, хмела и други растения с характерен аромат. Сред тях, обаче, мангото е единственото с приемлив вкус, което може да се използва като своеобразен аперитив преди употреба на марихуана.

 

В организма мирценът взаимодейства с постъпващия тетрахидроканабинол, като му помага да премине кръвно-мозъчната бариера (физиологична бариера между кръвообращението и централната нервна система) значително по-бързо и по-ефективно. Иначе казано, мирценът помага в мозъка да проникнат повече молекули тетрахидроканабинол, което усилва и удължава ефекта на психоактивния канабиноид.

 

У медицинските потребители на марихуана, върху които са проведени тестовете, е отбелязана зависимост на действието на този терпен от скоростта на метаболизма. Хората с ускорен метаболизъм трябва да изядат повече от жълтата вкусотия, а бавните метаболизатори трябва да изядат мангото час и половина-два преди употребата на канабиса.

 

Според калифорнийските медици е достатъчно да се изяде неголям плод манго или да се изпие чаша сок от манго час преди употребата на марихуана, за да се усили значително еуфорията, а също така обезболяващите и антидепресантни ефекти на канабиса.

 

Съчетавайки марихуаната с манго, нашите пациенти успяха значително да съкратят дневната си доза „трева“ – казват изследователите. Освен това, мангото е отлична здрава храна, богата на витамини и минерали. Единственото, на което трябва да се обърне внимание, е възможната индивидуална непоносимост към манго. Плодът му съдържа много етерични масла и други дразнители, които у някои могат да предизвикат и алергични реакции.