Желанието на фармацевтичната индустрия е всички ние да вярваме, че хапчето е ключът към здравето. Единственият проблем са страничните ефекти – а те са точно обратното на доброто здраве. Но има и друга възможност. Канабис! Да видим как се справят с тежките заболявания съответно хапчетата и билката.

 

ДЕПРЕСИЯ
Какво предлага фармациятаАнтидепресантите, като „Золофт“ и „Прозак“ увеличават нивата на жизненоважния невротрансмитер серотонин в мозъка
Странични ефектиНамалено либидо, вродени малформации, увеличаване на самоубийствата при пациентите до 25-годишна възраст. Възможно отключване на т.нар. „серотонинов сидром“, който може да има  фатални последици
Защо канабисът е по-добрият изборОсигурява безопасно и контролирано еуфорично състояние. Пациентите, преминали от „Золофт“ на марихуана, съобщават за по-оптимистично светоусещане.
Отрицателни страни на употребата му: Заради по-оптимистичната нагласа повторенията на „Приятели“ ще започнат да ви се струват действително смешни.

 

ГАДЕНЕ
Какво предлага фармацията: Лекарствата, от „Анцемет“ до „Зофран“, понижават активността на нерва, който предизвиква повръщане, и блокират рецепторите, свързани с гаденето.
Странични ефектиКонстипация, възможна аритмия, симптоми на паркинсонизъм. Бонус: кошмари, достойни за Фреди Крюгер!
Защо канабисът е по-добрият изборКанабисът потиска гаденето! На кого са му притрябвали лекарства!
Отрицателни страни на употребата муИмате нов проблем. Неконтролируемият глад е увеличил двойно размера на задните ви части.

 

ГЛАУКОМА
Какво предлага фармацията: Обикновено се използват капки за очи с локално приложение, които намаляват плътната, водниста субстанция, виновна за вътреочното налягане.
Странични ефекти: Цял куп проблеми с очите, от замъглено зрение до трайно оцветяване на ириса в кафяво.
Защо канабисът е по-добрият изборПроучванията от 70-те години на 20-ти век досега показват, че марихуаната е много ефективна за намаляване на вътреочното налягане при пациентите с глаукома.
Отрицателни страни на употребата му: С подобреното си зрение ще можете да видите как изглежда в действителност половинката ви. Вижте “ДЕПРЕСИЯ.”

 

БЕЗСЪНИЕ
Какво предлага фармациятаВсяващите страх упойващи субстанции като бензодиазепините, плюс добрите стари приспивателни и успокоителни.
Странични ефектиКак може да се стигне до предозиране? Нека ви изброя начините. Очаквайте психологическа зависимост/пристрастяване. Не можете да спите без своите „малки помощници“.
Защо канабисът е по-добрият изборЕдна силна индика ще ви приспи, без вероятност от предозиране, махмурлук или неразположение вследствие прием на вредни субстанции.
Отрицателни страни на употребата му: Можете да се успите и да пропуснете интервюто си за работа. Няма проблем — освен вас има 420 други кандидати.

 

АСТМА
Какво предлага фармациятаВеществата с краткосрочно действие, като  например салбутамола, реактивират бронхоспазмите. При други, като салметерола, действието е три пъти по-дълго.
Странични ефекти: Известно е, че салбутамолът причинява тревожност и тремори. Салметеролът пък може да доведе до мъчителна смърт.
Защо канабисът е по-добрият избор: Канабисът отваря дихателните ви пътища, без да ви убива.
Отрицателни страни на употребата му: Вече знаете колко гадна е всъщност миризмата на пачули!

 

ПРОБЛЕМИ СЪС СЪРДЕЧНОСЪДОВАТА СИСТЕМА
Какво предлага фармациятаМного често се предписват статини (лекарствени вещества, които понижават холестерола). Аспиринът е ефективен заради противосъсирващите си свойства.
Странични ефекти: Главоболие, гадене, отпадналост, инфекции – освен това са противопоказни при бременност. Аспиринът може да причини стомашно кървене.
Защо канабисът е по-добрият избор: Изследвания върху мишки показват, че канабисът има свойството да премахва запушването на артериите и може да защити сърцето от последващи увреждания при инфаркт.
Отрицателни страни на употребата муСърцето ви ще стане толкова здраво, че ще се превърнете във фитнес маниак и ще отегчавате до смърт всички наоколо с постоянните си приказки за „изгаряне на мазнините“.

 

СИНДРОМ НА ПОСТТРАВМАТИЧНО СТРЕСОВО РАЗСТРОЙСТВО
Какво предлага фармацията На пазара има изобилие от антидепресанти. Във връзка с това са проведени няколко изследвания, включващи MDMA.
Странични ефектиСексуални проблеми, разстройства на съня, гадене. Някои от страничните ефекти се задълбочават. При отказ от употреба очаквайте симптоми на абстиненция.
Защо канабисът е по-добрият избор: Тревата контролира неприятните спомени, които са причина за кошмарите и натрапчивите картини в съзнанието. Сортовете от вида сатива водят до еуфория.
Отрицателни страни на употребата муЕдинственият стрес, който може да изпитате, е когато записите ви от Божия лек са на привършване.  

 

АЛЦХАЙМЕР
Какво предлага фармацията: В момента има само четири лекарства, които могат да забавят развитието на Алцхаймер (като стимулират производството на невротрансмитера ацетилхолин).
Странични ефектиЕфикасността на тези лекарства все още не е подкрепена с достатъчно солидни доказателства. Те могат да отключат анорексия или да забавят сърдечния ритъм.
Защо канабисът е по-добрият изборКанабиноидите намаляват възпалителните процеси в мозъка, които се наблюдават при Алцхаймер, и предотвратяват клетъчната смърт чрез антиоксидация.
Отрицателни страни на употребата муПациентите вече разбират, че заради състоянието на икономиката значителните им спестявания за годините след пенсиониране вече не струват нищо.

 

СЕКСУАЛНА ДИСФУНКЦИЯ
Какво предлага фармацията: Ако не знаете, значи нямате телевизор.
Странични ефектиФразата “За ерекция, която продължава часове, потърсете лекарска помощ“ общо взето изчерпва темата.
Защо канабисът е по-добрият изборВъпреки че тревата не увеличава непременно кръвния поток към определени части на тялото, мощта ѝ като безопасен и лек афродизиак е добре известна.
Отрицателни страни на употребата муЕзикът ви е като шкурка. (Нима това не е достатъчно?) Пушенето в леглото може да направи дупки в скъпите ви памучни/сатенени чаршафи.

 

ХРОНИЧНА И КРАТКОВРЕМЕННА БОЛКА
Какво предлага фармациятаАналгетиците, от аспирина до опиатите, оказват различно въздействие върху нервната система.
Странични ефектиБолезнена констипация, изключително силно пристрастяване, вероятност от предозиране.
Защо канабисът е по-добрият изборНа практика тревата засилва действието на аналгетиците, като предотвратява появата на толерантност, каквато пациентите развиват към традиционните болкоуспокояващи.
Отрицателни страни на употребата муНе изпитвате почти никаква болка. Поява на артрит в палеца, с който палите запалката.