Президентът на САЩ смята, че пушенето на марихуана е „лош навик“, но и сега законовите санкции се отразяват непропорционално на малцинствата

 

Младият Обама пуши

Младият Обама пуши

Щатите, легализиращи тревата трябва да продължат плановете си, спомена той в изказване в неделя.
 
„Както е добре документирано, аз пушех трева като дете, и гледам на това като лош навик и порок, не много по-различен от цигарите, които пушех от младеж чак докато станах по-възрастен,“ цитиран е той в статия на списание The New Yorker. „Не мисля, че е по-опасно от алкохола.“
 
Президентът споделя, че е казвал на дъщерите си, че пушенето на марихуана е „лоша идея, загуба на време, не много здравословно.“
 
Въпреки това се опасява, тъй като арестите, свързани с марихуаната се отразяват значително повече на малцинствата, отколкото на останалите. Легализирането на марихуаната трябва да продължи в щатите Колорадо и Вашингтон, защото „е важно за обществото да не се стига до ситуация, в която много хора по едно или друго време са нарушили закона, а само някои избрани биват наказвани“, казва той.
 
Марихуаната остава незаконна в Съединените щати съгласно федералния закон, но в 21 американски щата медицинската ѝ употребата е позволена или това е на път да стане, а Колорадо и Вашингтон изцяло са легализирали употребата на трева. Аляска и окръг Колумбия са стартирали процедури по регулация.
 
Администрацията на Обама заяви миналата година, че федералните власти няма да възпрепятстват потребителите в Колорадо и Вашингтон, стига те да спазват съответните щатски закони“.
 
Според Министерството на правосъдието, то няма да се намесва в усилията на щатите да регулират и облагат с данъци марихуаната, при условие че спазват набор от изисквания, включително да я пазят от деца и да ограничават потока за други щати.
 
В продължителното си изказване, президентът размишлява над въпроси като расите, Близкия изток, и критиката по отношение неговите усилия да спечели Конгреса на своя страна, както и други теми. Обсъждайки расите, той каза, че според него някои хора никога няма да приемат чернокож президент.
 
Обама заяви, скъсяването на дистанцията между богати и бедни ще бъде ключов момент  от неговото послание към следващите.
 
„В края на мандата си сам ще оценя това, което съм постигнал, в зависимост от това дали съм успял да поставя началото на процеса на възстановяването на средната класа и връщането на тенденцията към икономическо раздвоение в обществото“, каза той.

 

Източник: Reuters